Közzétette a minisztérium a középiskolai helyek elosztását

FRISSÍTVE: Közzétette szerda délután honlapján az oktatási minisztérium a megyénkénti középiskolai bejutási eredményeket. Székelyföldön a  csíkszeredai Márton Áron Főgimnáziumba és a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumba volt a legnehezebb bejutni.

A diákok 13-tól 17-ig iratkozhatnak be azokba a tanintézményekbe, amelyekbe a képességvizsga eredményük és a tanulmányi átlaguk alapján felvételt nyertek. Az középiskolai helyek számítógépes elosztásának első szakasza mintegy 113 ezer gyerek tudja meg, hogy hol kezdi ősztől a kilencedik osztályt.

A képességvizsgán a diákok 77 százaléka ért el ötös jegynél nagyobb átlagot. A középiskolai felvételi osztályzatba a képességvizsga jegye 75 százalékos arányban számít bele, 25 százalék az 5-8. osztályos tanulmányi átlag.

A felvételi jegyek szerinti országos rangsort a Bukaresti Sfântul Sava Főgimnázium vezeti, ahová 9,72 volt az utolsó bejutási jegy. A toplistára fővárosi középiskolák mellett egy-egy konstancai, kolozsvári és galaci tanintézmény került fel.

A magyar tannyelvű tanintézmények közül Hargita megyében a csíkszeredai Márton Áron Főgimnáziumba (8,51), Kovászna megyében a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumba (8,49), Maros megyében a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceumba (8,78), Kolozs megyében a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceumba (8,79) volt a legnehezebb bejutni.

FRISSÍTÉS: A minisztérium adatai szerint összesen 112 949 tanuló töltötte ki a beiratkozási íveket. Közülük első lépésben 112 368 tanulót (99,5 százalék) osztottak el a középiskolákba a jelentkezési űrlapján szereplő opciója szerint. 68 935 tanuló az elméleti oktatást választotta, 43 433-an szakközépiskolában kívánják folytatni tanulmányaikat. 

Az adatok szerint 581 tanulót sehova sem lehetett besorolni, mert nem jelöltek meg elégséges számú opciót. Őket a szeptember 8-ra beütemezett, második besorolási fordulóban osztják el, azokkal a tanulókkal együtt, akik lezáratlanok maradtak, vagy valamilyen más okból nem vettek részt az első elosztási fordulóban. 

Kapcsolódók

Kimaradt?