Tényleg gyanús a két Dâmboviţa megyei érettségiző történelem dolgozata

Érvénytelennek nyilvánította az oktatási minisztérium annak a két Dâmboviţa megyei diáknak a történelem érettségijét, akiknek a dolgozatában az eredetitől eltérő kézírást fedezett fel a vizsgabizottság.

Erről a miniszter ellenőrző testületének javaslatai nyomán döntött a tárca. A testület kiszállt ahhoz a titui és a moreni-i vizsgaközponthoz, ahol a diákok a dolgozataikat írták, illetve konzultáltak a bukaresti javítóbizottság tagjaival is.

Az oktatási minisztérium keddi közleménye szerint az a döntés született, hogy a két tizenkettedikes történelem írásbelijét érvénytelenítik. Ugyanakkor a többi érettségi jegyüket elismerik, és történelemből újra vizsgázhatnak az őszi pótérettségin. Csalás esetén egyébként a szabályzat szerint erre csak jövő ősszel nyílt volna lehetőségük.

Az ellenőrző testület nem adott magyarázatot arra, hogyan került eltérő kézírás a dolgozatokba. A két diák fenntartja, hogy nem csalt. A minisztérium egyébként a két dolgozatot is nyilvánosságra hozta: az egyik itt, a másik itt tekinthető meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?