A miniszter fenntartja, hogy a nyári vakáció idején is kapnak ösztöndíjat az egyetemisták

Az egyetemi hallgatók a nyári vakáció idején is részesülnek ösztöndíjban, erősítette meg hétfőn az oktatási miniszter egy diákszervezet korábbi állásfoglalására reagálva. Liviu Pop szerint a tárca már ki is utalta a júliusi összegeket a felsőoktatási intézményeknek.

Mint ismert, a 2017/137-es törvény értelmében, amely júniusban lépett érvénybe, az egyetemi hallgatók az egyetemi év (12 hónap) teljes ideje alatt részesülnek ösztöndíjban, a támogatás kategóriájától függetlenül. A Iaș-i Egyetemisták Ligája azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a minisztérium büdzséjében nincs idén elkülönítve keret a juttatások nyári kifizetésére. 

Liviu Pop a hét végén ezt elismerte, de hétfőn bejelntette, hogy orvosolták a problémát. Az oktatási tárca vezetője szerint a júliusi ösztöndíjak összege megegyezik a június hónapban kiutalt összegekkel, függetlenül attól, hogy hány vakációs nap volt az adott hónapban. Az egyetemi hallgatók augusztusban is a júniusival megegyező összegű ösztöndíjak kapnak. 

Liviu Pop szerint a 2017-es évi állami költségvetés létrehozásakor az ösztöndíjalapot az oktatási tevékenységek időtartama alapján számolták ki (átlagosan 8,3 hónap). A 137-es törvény elfogadását követően az oktatási tevékenységek időtartamát egész évre növelték, így a vakációkat is magába foglalja az egyetemi év. 

Kapcsolódók

Kimaradt?