Ellenzi a Vatikán a gluténmentes ostyát

Nem engedélyezi a Vatikán a gluténmentes ostya fogyasztását áldozáskor, a génmódosított gabonából készült viszont jöhet. Az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció szombaton küldte szét az új normákat tartalmazó levelet a katolikus püspökségeknek.

Miután hosszú ideig az egyházi boltokból szerezték be a katolikus szentmise liturgiájának kulcspillanatához szükséges bort és ostyát, ma már a nagyáruházakból, boltokból vagy az internetről vásárolják ezeket, ami a Vatikán szerint nem helyes.A közlemény szerint az eukarisztia (úrvacsora) csak akkor érvényes, ha a kánon szabályait betartó, megbízható gyártótól származnak a termékek.

A kenyérnek kovásztalannak és tiszta búzából készültnek kell lennie. Más gabonát csak nagyon kis arányban tartalmazhat, gyümölcs, cukor vagy méz hozzáadása pedig súlyos visszaélésnek számít. A bor pedig kizárólag szőlőből készülhet, és megfelelően kell tárolni, hogy ne romoljon meg.

Azoknak a személyeknek, akik lisztérzékenyek vagy nem fogyaszthatnak alkoholt, a püspökök jóváhagyhatják szőlőmust, illetve alacsony gluténtartalmú ostya fogyasztását, de a teljesen gluténmentes ostya nem engedélyezett, mert az már a kenyér meghamisítását jelentené. A génmódosított alapanyagból készült hozzávalókat viszont elfogadhatónak ítélte az egyház.

A megszabott kritériumok betartásának biztostására a Vatikán országos ellenőrző hatóságok létrehozását javasolja.

Kapcsolódók

Kimaradt?