Ez vár hétfőtől az autós iskolák sofőrtanoncaira

Felvételt tett közzé a hét végén a Facebook-oldalán a Belügyminisztérium, amelyben elmagyarázza, hogy miként rögzíti ezentúl kamera a gépjárművezetői vizsgák lebonyolítását.

Mint korábban beszámoltunk róla, Bukarestben és Ilfov megyében már hétfőtől kamerák rögzítik a jogosítvány megszerzéséhez szükséges vizsgákat, a következő napokban pedig a többi megyében is fokozatosan bevezetik az intézkedést.

Az elméleti vizsgát csak filmezik, a gyakorlati próbának a hanganyaga is megmarad az utókornak. A motorkerékpárosok és mopedesek kivételt képeznek, gyakorlati vizsgájukról nem készül videofelvétel.

A kamerákat menetirányban szerelik fel a "vizsga" feliratú járművekre oly módon, hogy az autó mozgását, az utat és forgalmat rögzítse, és lehetővé tegye a forgalmi vizsga időpontjának, a vizsgázó és vizsgáztató személyének azonosítását. A felvételek  nem nyilvánosak, csak az illetékes bíróság kérheti ki őket, ha az alkalmatlannak ítélt jelentkező óvást nyújt be a vizsgáztató döntése ellen.

Hivatalosan a kormány is az esetleges óvásokra hivatkozott, amikor elrendelte a gépjárművezetői vizsga mindkét (elméleti és gyakorlati) próbájának lefilmezését. Az intézkedést azonban a jogosítványokkal kapcsolatos gyakori korrupciós botrányok is szükségessé tették.

Kapcsolódók

Kimaradt?