4,4 milliárd dollár kártérítést követel Romániától a Gabriel Resources

A verespataki aranybánya megnyitását tervező Gabriel Resources kanadai vállalat 4,4 milliárd dollár kártérítést követel a román államtól, amiért az megakadályozta a beruházás megvalósítását - derült ki csütörtökön a vállalat közleményéből.

A Gabriel Resources az erdélyi Érchegységben akarta megnyitni Európa legnagyobb ciántechnológiás, külszíni aranybányáját 330 tonna arany és 1600 tonna ezüst kitermelése érdekében. A kanadai cég romániai leányvállalatán, a Roșia Montană Gold Corporation-on keresztül vásárolta meg a bányalicencet, majd mintegy 15 éven keresztül próbálkozott a megnyitáshoz szükséges engedélyek beszerzésével.A parlament 2014. júniusában utasította el a verespataki aranybánya-beruházást elősegítő törvénytervezetet, azóta lekerült a kérdés napirendről. A hatóságok elutasító döntése azt követően született meg, hogy nagyszabású utcai tüntetések voltak Romániában a beruházás ellen.

A kanadai vállalat 2015 elején még reménykedett, hogy újraindulhat a beruházás engedélyezési folyamata, de most közölték, pénteken nyújtják be kártérítési követelésüket a román állammal szemben a Világbank egyik kereskedelmi bíróságán, ahol eljárást indítottak az ügyben.

A kanadaiak szerint Románia megsértette a beruházási szabályokat azzal, hogy engedélyezte a bányalicenc megvásárlását, majd később megakadályozta a kanadaiak beruházását. Azt állítják, hogy ezáltal 4,4 milliárd dollár kár érte őket.

A ciántechnológiás bányaberuházást civil szervezetek, a Román Tudományos Akadémia, az ortodox egyház és Magyarország is ellenezte.

Kapcsolódók

Kimaradt?