FRISSÍTÉS - Itt vannak a román érettségi tételek javítási útmutatói

FRISSÍTVE - Hétfőn megkezdődtek az írásbeli érettségik. A Mediafax megszerezte a román nyelv és irodalom vizsgatételeket. Mutatjuk a javítási útmutatókat is.

FRISSÍTÉS: Az oktatási minisztérium hétfő délután közzétette a román nyelv és irodalom vizsga tételeit és javítási útmutatóit. A reál szakosok tételei itt, a javítási útmutatók itt tanulmányozhatók. A humán szakosok tételei itt, a javítási útmutatók itt tanulmányozhatók.

A reál szakosoknak az első tételnél Adrian Maniu "Alt cântec" című verse kapcsán kellett kérdésekre válaszolniuk. Második feladatként egy 150-300 szavas fogalmazásban érveket kellett felsorakoztatniuk arra, hogy mennyire fontos a kommunikáció a csapatmunkában. A harmadik tétel az volt, hogy jellemezzék esszében valamelyik Ioan Slavici vagy Liviu Rebreanu elbeszélés tetszés szerinti szereplőjét.

A humán szakosoknak az első tételnél egy Ioan Vinea verssel kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolniuk. Második feladatként egy 150-300 szavas fogalmazásban érvelniük kellett a filművészeti nevelés hasznossága mellett. A harmadik tétel az volt, hogy elemezzék egy tetszés szerinti Marin Preda regény két szereplője közötti viszonyt.

Valamennyi tétel 10 pontot ér, hivatalból 10 pont jár.

Mint ismert, hétfőn a román nyelv és irodalommal kezdődnek az írásbeli érettségi vizsgák a tanügyminisztérium által jóváhagyott menetrend szerint. Kedden anyanyelvből kell bizonyítaniuk az érettségizőknek, szerdán pedig a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból mérik fel a diákok tudását. Pénteken a választott tantárgyból vizsgáznak az érettségizők.

Az oktatási minisztérium közlése szerint 439 vizsgaközpontban több mint 135 ezer tanuló vizsgázik az írásbelin. Az anyanyelv írásbeli vizsgára több mint 6300 tanulót várnak, akik magyar, német, ukrán, szerb, szlovák, török, olasz vagy horvát nyelvből vizsgáznak majd.

Az eredményeket július 5-én 16 óráig teszik közzé, és ugyanaznap 16 és 20 óra között fogadják az óvásokat. A végleges eredményeket július 10-én ismertetik

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?