Történelmet ír Kolozsvár: először szerveznek melegeket támogató felvonulást Erdélyben

Négy naposra szervezik Kolozsváron Erdély első melegfesztiválját: a Cluj Pride június 28-án veszi kezdetét, és július elsejéig tart, az utolsó napon kerül sor a felvonulásra, amelyre nem csak az LGBTQ-közösség tagjait várják.

A fesztiválon több, az alkotmánymódosítást is érintő kerekasztal-beszélgetésre kerül sor, de lesz közösségi piknik, filmvetítés és sok-sok buli. A programot még nem tették közzé a szervezők, de tájékoztatásuk szerint erre hamarosan sor kerül.

Nehezen ment bele a városháza

#spunedrept, #monddmegőszintén nevet viselő felvonulást a kolozsvári városháza kezdetben nem hagyta jóvá, 22 kérésre és 15 nap nyomásgyakorlásra volt szükség, hogy végül megkaphassák a szervezők az engedélyt.

A főszervező, Lucian Dunăreanu tájékoztatása szerint a kérést június tizedikén nyújtotta be a polgármesteri hivatalhoz, rá két napra az Új Jobboldal is jelezte, hogy vonulna a pride ellenében. Míg az Új Jobboldal, a Noua Dreaptă megkapta a jóváhagyást a tüntetéshez, a pride szervezőit visszautasította a hivatal arra hivatkozva, hogy a román opera rendezvényei keresztezik a felvonulást.

Pénteken a szervezők jelezték, a városházától végül megkapták a jóváhagyást, igaz, nem az eredeti útvonalon. A #spunedrept, #monddmegőszintén felvonulásra tehát július elsején 10 órától kerül sor, a gyülekező a Garibaldi-hídnál (a sportcsarnok zónája) lesz. A pontos útvonalat biztonsági okokra hivatkozva nem teszik közzé.

A szervezők csendes felvonulást ígérnek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?