Székelyföldi iskolákban beszéltek a családon belüli erőszakról

Rendhagyó osztályfőnöki órákon beszéltek Hargita, Kovászna és Maros megyében a családon belüli erőszakról – a tájékoztató órákra a NEEEM-kampány (Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom) keretében került sor a csíkszeredai Áradat Egyesület munkatársainak bevonásával, május és június folyamán. 

A NEEEM-kampányt több célkitűzéssel indította útjára még márciusban az RMDSZ Nőszervezete: nagy hangsúlyt fektetnek a tudatosításra és a tájékoztatásra, valamint dolgoznak azon a törvénymódosító javaslaton, amelynek révén határozottabban léphetnének fel a hatóságok a családon belüli erőszak ellen. A jogszabályt várhatóan jövő héten terjesztik elő a parlamentben.

Lőrincz Csilla, az RMDSZ Nőszervezetének Székelyföldért felelős alelnöke kedden Csíkszeredában kifejtette, hogy kezdeményezésükkel a társadalom minden rétegét meg akarják szólítani, hogy az érintettek tisztában legyenek nemcsak azzal, hogy mit takar a családon belüli erőszak fogalma, hanem azzal is, hogy hová fordulhatnak segítségért.

„Március elején hirdettük meg a kampányunkat, és menet közben jöttünk rá, hogy mentalitásbeli változásokra is szükség van, ugyanis a nők elleni erőszak semmilyen formája nem elfogadható. Ugyanakkor el kell érni, hogy a külvilág ne az áldozatot hibáztassa. A mentalitásváltást pedig természetesen a fiatalok, gyermekek körében kell elkezdeni” – mondta a sajtónak a nőszervezeti alelnök.

Ehhez hívták segítségül a csíkszeredai Áradat Egyesületet, amely a fiatalok és felnőttek lelki egészségvédelmével, önismeretük gazdagításával, valamint a lelki élet ápolásával foglalkozik. Az egyesület 14 szakembere májusban és júniusban tartott rendhagyó tanórákat, mintegy 1500 Hargita, Kovászna és Maros megyei diákhoz jutottak el. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a diákok körében nagy a tájékozatlanság azzal kapcsolatban, hogy mit takar pontosan a családon belüli erőszak, de a jó hír, hogy egy lépéssel közelebb kerültek a kitűzött célhoz, a gyermekek visszajelzései megerősítették őket abban, hogy folytatni kell a tudatosító, tájékoztató kampányt.

Simó Irma, az Áradat Egyesület elnöke kifejtette, hogy a családon belüli erőszak olyan téma, amelynek nemcsak a szakembereket kellene foglalkoztatnia, hanem társadalmi összefogásra van szükség például a hatóságok, illetve a pedagógusok bevonásával.

A rendhagyó osztályfőnöki órákkal kapcsolatban elmondta, hogy az általános iskola felső tagozatában, valamint a középiskolában más-más módon közelítették meg a témát, szem előtt tartva a gyermekek korát. A legtöbb diák meglepődött azon, hogy mennyire sok formája van az erőszaknak, hogy a tettlegesség ezek közül csak az egyik, hiszen van például verbális, gazdasági, virtuális vagy randi erőszak is.

Azt is elmondták a diákoknak, hogy a bántalmazó a legtöbb esetben maga is erőszak áldozata volt korábban, ugyanakkor tévhit, hogy csak a férfiak követnek el családon belüli bántalmazást. A rendhagyó osztályfőnöki órák után a diákok az első benyomásukról írhattak, illetve javaslatokat tehettek a további tájékoztató munkára vonatkozóan. Többen is jelezték, hogy hasznosnak ítélték meg az előadást, és javasolják, hogy még több ilyen órát tartsanak. 

Kapcsolódók

Kimaradt?