Darázska szerint lassan, de biztosan közeleg a tavasz

A Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint monitorozott madara, Darázska északi irányba vette útját, ami azt jelenti, hogy közeleg a tavasz.

„A madarak pontosan tudják, mikor kezdjék meg őszi illetve tavaszi vonulásukat, így talán ők érzik a legjobban, mikor érkezik valójában nálunk a tavasz. A Milvus Csoport 2011-ben egy műholdas jeladót helyezett Darázskára, egy búzaházi (Nyárádmente, Maros megye) békászó sasra, aminek segítségével bármikor követhetjük a madár mozgását. Jelenleg a térképet böngészve (http://milvus.ro/pomarina/index.php) meg lehet figyelni, hogy északi irányba vette útját, ezáltal jelezve nekünk, hogy január 23-án megkezdte tavaszi vonulását, így lassan, de biztosan érkezik a tavasz.

Darazska 2013 feb-1

Darázska jelenleg Zambiában van, nagyon hosszú út áll előtte, hisz jelenleg 6751 km-re van a nyárádmenti fészkétől.

A békászó sasok műholdas adatai alapján ma már tudni lehet, hogy az erdélyi sasok tavaszi vonulásukat átlagosan 42 nap alatt teszik meg, többségük április közepén érkezik meg Romániába. Természetesen Darázska még meg fog állni többször is a hosszú út során. 2012-ben január 11-én indult el északkeletnek és március 24-ig a Malawi tó környékén töltötte idejét" – áll a Milvus Csoport közleményében.

bekaszosas
A békászó sasok útvonaláról illetve a faj védelmét célzó tevékenységekről az Európai Unió támogatásával a Szebeni Regionális Környezetvédelmi Hivatal, a „Milvus Csoport" Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Román Madártani Egyesület által életbe léptetett LIFE projekt honlapján (www.pomarina.ro) lehet tájékozódni.

Kimaradt?