Nem kukkolás, felmérés: ilyen a kolozsvári magyar egyetemisták szexuális élete

Mikor, kikkel, hányszor, hogyan létesítenek szexuális kapcsolatot kolozsvári magyar diákok, és hogyan vélekednek az azonos neműek kapcsolatáról, fogamzásgátlásról, a szexualitás meghatározásáról? Ilyen és hasonló kérdésekre keresett választ felmérésében Gáspár Szeréna és Gál Katalin, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem kolozsvári Szociológia és Szociális Munka Kar szociológia szakának két másodéves hallgatója.

A közvélemény-kutatás során 339 magyar egyetemista töltött ki egy online kérdőivet. A felmérés készítői elismerik, hogy mintájuk nem reprezentatív, de úgy gondolják, hogy fontos képet rajzol meg a szexualitással kapcsolatos kérdésekben.

A válaszadók 31 százaléka vallotta magát férfinak, 67,8 százalék nőnek, 1,2 százalék "egyébnek". 92,8 százalék heteroszexuálisként jelölte meg magát, 4,2 százalék biszexuálisként, 1,5 százalék homoszexuálisként, 0,8 százalék aszexuálisként, 0,6 százalék az „egyéb” lehetőséget választotta. A megkérdezettek több mint fele, 56,7 százaléka 18-21 év közötti, 38,2 százalék 22-25 év közötti, 5,1 százalékuk pedig 26 évnél idősebb volt. 41,3 százalékuk él párkapcsolatban, 11,8 százalék távkapcsolatban, 5,9 százalék élettársi kapcsolatban, 37,8 százalék szingli, 2,4 százalékuk házas, 0,9 százalékuk elvált vagy özvegy – derült ki.

A megkérdezettek 5,6 6 százaléka a maga módján vallásosnak tartotta magát, 11,8 százalék az egyház tanításai szerint vallásosnak, míg 22,1 százalék nem vallásosként jelölte meg magát, 9,4 százalék pedig nem tudott dönteni.

A szex vajon mi?

A kolozsvári válaszadók 77,1 százaléka válaszolta, hogy óvszerrel a pénisz behatolása vaginába szexnek számít, az amerikai diákok 97 százaléka vallott így korábban. Érdekes viszont, hogy az erőszakos vaginába hatolást az amerikai diákok 85,4 százaléka minősítette szexnek, a kolozsvári diákoknak azonban kevesebb mint negyede. Az anális közösüléssel szemben ismét az amerikaiak „megengedőbbek”: szinte mindenki szexnek nyilvánította, míg a kolozsvári megkérdezetteknek csak 61,2 százaléka.


 

Megjelent a vallásosság mint faktor is a válaszokban: az óvszeres behatolást magukat nem vallásosnak tartók 92 százalékos arányban szexnek minősítették, míg a vallásos válaszadók kétharmada vélekedett így. Fontos megjegyezni: a vallásosságot az egyház tanításai szerinti vallásos emberekre értették az adatok feldolgozásakor.

Különös, hogy 24,5 százalék szexnek tekintette azt is, ha a másik fél beleegyezése nélkül hatolnak be a vaginába. A két kutató szerint lehetséges, hogy egyfajta fizikai megközelítést értettek ez alatt a válaszadók, nem pedig arról van szó, hogy helyeselnék a konszenzus nélküli szexuális aktust.

Ki, mikor, mit?

Csókot átlagosan 14 évesen adtak először, az önkielégítést is ekkor próbálták ki első ízben – derült ki. Petting és szexuális tapasztalat másneművel először 16 évesen történt átlagosan, első szexuális aktus 17 évesen. Azonos neműek esetében többségében a 17 éves kort jelölték meg első alkalmaknak.

A válaszadók 58,7 százaléka már volt együtt alkalmi szexuális partnerrel – a nők fele, a férfiak háromnegyede vallott így. A diákok 30 százaléka heti több alkalommal, 21 százalékuk havonta többször létesít szexuális kapcsolatot, a párkapcsolatban élőkre jellemzőbb volt a heti több alkalom, az egyedülállók és távkapcsolatban élő inkább  a havi rendszerességet jelölték meg.

Hogyan?

A szexuális együttlétek ötven százalékában csók is fűszerezi az együttlétet, a nemi szervek kézzel érintése szintén, egytizedük az orális szexet is említette. Segédeszközöktől a válaszadók háromnegyede tartózkodott mostanáig, az anális szexet is ennyien zárták ki. Domináns pózról nem számoltak be, inkább azok váltogatásáról az együttlétek alatt.

Szabadban 57, autóban 54, nyilvános helyen 37 százalék számolt be szexuális együttlétről, szerepjátékot 21 százalék vállalt már be, 13 százalék egyiket sem próbálta a felsoroltakból.

 

Az utóbbi öt együttlét alatt a nők tíz százaléka nem tapasztalt orgazmust, 40 százalékuk 4-5 alkalommal, 15 százalék ennél többször. A férfiak öt alkalomból egyszer mindenképp tapasztaltak orgazmust, az esetek több mint felében azonban minden alkalommal egyszer vagy akár többször.

A férfiak 70 százaléka heti rendszerességgel vagy gyakrabban végez önkielégítést, a nők inkább csak havi rendszerességgel. A nők közel negyede, a férfiak tíz százaléka soha nem maszturbál – derült ki. A vallásosak itt is eltérnek az átlagtól: több mint fele a válaszadóknak soha nem végez önkielégítést.

A válaszadók 20 százaléka nem használ védekezési módszert, 85,8 százalék szerint viszont mindkét félnek oda kell erre figyelnie, egytized szerint ez a férfiak feladata.

Kivel?

4,18 százalék úgy gondolja, 12-16 év közötti fiú és lány szexuális kapcsolata elfogadható, a válaszadók háromnegyede pedig elfogadná a 16-19 év közöttiekét. 90 százalék rendben van a házasság előtti szexuális kapcsolattal, a házasságon kívüli szexuális kapcsolatokra 65 százalék „bólintott rá”– utóbbi esetén a kutatás készítői a megcsalásra gondoltak, de nem tudni biztosan, hogy a harmadik fél befogadására is gondolhatott-e valaki a válaszadók közül.

Az azonos neműek szexuális kapcsolatát 30 százalék fogadta el teljesen és 30 százalék volt semleges ezzel szemben – 17,5 százalék egyáltalán nem tartotta ezt elfogadhatónak, a férfiak ugyanakkor kétszer ennyien voltak így ezzel, a nők csupán 11 százaléka.

Hogyan tovább?

Gáspár Szeréna elmondta, már első éven foglalkoztatta a kérdés, fontosnak tartja az ilyen felméréseket. A szakdolgozatát is ebben a témában írná, Gál Kata pedig segít a folyamatban. A továbbiakban kvalitatív módszerekkel is megközelítik a témát, vagyis elhagyva a számok világát a közvetlen párbeszéd eszközeihez nyúlnak.

Azt tervezik, hogy interjúkat készítenek, tisztázandó azokat a kérdéseket, amelyeket érdemes tovább kutatni, legyen szó definíciókról, a vallásosság mint magyarázatról, vagy arról, hogy a lányok miért gondolják azt, hogy nekik nem szabad az alkalmi szexet felvállalni. Különböző korosztályok között is összehasonlításokat végeznének, de a beszélgetés során kiderült: ez egy hatalmas téma, ahol a homoszexualitással kapcsolatos attitűdökre, regionális felbontásra, a női orgazmusra mint nem fontos élményre lehetne ráközelíteni, sok egyéb mellett.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?