KRESZ-módosítási javaslat: a helyi rendőrök is kiszabhatnak közlekedési bírságokat

Az önkormányzatoknak alárendelt helyi rendőrség is igazoltathatja és közlekedési kihágásokért bírságolhatja majd az autósokat, ha a parlament elfogadja a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 14 képviselőjének törvénymódosító javaslatát – számolt be a Digi24.

Indoklásuk szerint az előterjesztők egy joghézagot szeretnének megszüntetni. A helyi rendőrség működését szabályozó 2010/155-ös törvény szerint ugyanis az intézmény közlekedésrendészeti feladatokat is ellát, de ezeket a jogszabály nem részletezi.

A közúti közlekedést szabályozó 2002/195-es sürgősségi kormányrendelet (KRESZ) a 155-ös törvény hatályba lépése után nem módosult. A helyi rendőrök pedig ez utóbbi jogszabály alapján sok esetben szabtak ki már bírságokat. Ezek egy részét a bíróságok megsemmisítették, másik részét helyben hagyták, tehát nem volt egységes a joggyakorlat ezen a téren.

A liberálisok ezért úgy módosítanák a KRESZ-t, hogy a helyi rendőröknek a közlekedési rendőrökkel azonos jogkörük legyen a közutakon. Eszerint felügyelhetik és irányíthatják a forgalmat, ellenőrizhetik a közlekedési szabályok betartását, igazoltathatják a sofőröket és kihágások esetén bírságolási jegyzőkönyvet állíthatnak ki.

A joghézagra korábban a nép ügyvédje is felhívta figyelmet, csakhogy az ombudsman hivatal nem a KRESZ-t módosítaná, hanem törölné a 155-ös törvényből azt a passzust, amely szerint a helyi rendőrök közlekedésrendészeti feladatokat is ellátnak.

A liberálisok a szenátusban iktatták a tervezetüket, a döntő ház a képviselőház.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?