Az ezeréves határnál miséznek a zarándokvonat utasainak

Gyimesbükkre érkezett a Boldogasszony zarándokvonat, amelynek utasai misén vettek részt az ezeréves magyar határnál. Az egy nappal később, csak pénteken reggel induló Csíksomlyó Expressz és Székely Gyors is közeledik a szombaton délben sorra kerülő csíksomlyói búcsú helyszínéhez.

Székely János esztergom-budapesti segédpüspök celebrál misét a kontumáci Nagyboldogasszony-kápolnánál. A zarándokok megköltötték a kápolna előtti domboldalt.A zarándokokat csángómagyar küldöttség vezette fel a kápolnához.A Boldogasszony zarándokvonat utasai két napos utat tettek meg Budapestről az ezeréves határig.

A másik két zarándokvonat pénteken kora reggel indult el Magyarországról. A Csíksomlyó Expressz éjfél után indult el Szombathelyről, majd Budapesten csatlakozott hozzá hajnalban a Székely Gyors. A két vonat Budapestről egy - tizenhat kocsiból álló - szerelvényként indult Erdélybe.

Kolozsváron a koradélutáni órákban haladtak át, ahol - ahogy egy nappal korábban a Boldogasszony zarándokvonatot is - több tucatnyi helyi magyar fogadta az utasokat.

A Csíksomlyó Expresszt Szombathelytől Budapestig a Mátyás király tiszteletére felmatricázott mozdony húzza, a Székely Gyorssal összekapcsolt szerelvényt pedig Székelyföldig és hazafelé Budapestig a II. Rákóczi Ferenc-mozdony. A vonat fővédnöke Böjte Csaba ferences szerzetes, sztárvendége pedig Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc-díjas előadóművész.

Az idei búcsúi szentmise fő celebránsa Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke lesz.

Az idei csíksomlyói búcsúi szentmise fő celebránsa Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke lesz.

Csíksomlyón az első búcsújárást a legenda szerint 1567-ben tartották, amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel akarta a katolikus székelyeket az unitárius vallás felvételére kényszeríteni. Csík, Gyergyó és Kászon népe pünkösd szombatján Csíksomlyón gyülekezett, Szűz Mária segítségét kérte, majd legyőzte a fejedelem seregét a Hargita Tolvajos-hágójában. A diadal után újfent Csíksomlyón adtak hálát, egyben fogadalmat tettek, hogy ezután pünkösd szombatján minden évben elzarándokolnak oda.

Kapcsolódók

Kimaradt?