Katolikus gimnázium ügye: eredménytelen volt a pápai nuncius látogatása

Higgadtságra intette szerdán, Marosvásárhelyen a katolikus gimnázium helyzetének megoldásában érintett feleket Vatikán bukaresti nagykövete. Miguel Maury Buerdia érsek, pápai nuncius látogatása azonban nem járt különösebb eredménnyel.

Marosvásárhelyen járt és azokkal az illetékesekkel tárgyalt szerdán Miguel Maury Buerdia érsek, pápai nuncius, akik érintettek a Marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum megoldásában: a prefektussal, a főtanfelügyelővel, a helyi tanácsosokkal, a katolikus Státus Alapítvány képviselőjével, a szülőkkel.

A pápai nunciust a szülők kérésére az alapítvány hívta meg Marosvásárhelyre, ahol kétórás tárgyalást folytatott a jelenlevőkkel, majd azt követően a sajtónak nyilatkozva kijelentette, hogy sikeres megbeszélés volt mindkét fél számára, és ehhez hozzájárult a prefektus is. „A nuncius egyetértett az egyetlen megoldással: a gyerekek maradjanak az iskolában” – foglalta össze tömören a konklúzióját Lucian Goga prefektus, azt is hozzátéve, hogy a magasrangú egyházi vendég valamennyi félt higgadtságra intette.

A nuncius jelenlétét valamennyien nagyra értékelték, és azt várják a szerdai megbeszéléstől, hogy pozitív irányba mozdul a katolikus gimnázium ügye – tudtuk meg a találkozó résztvevőitől. „Azért jött el, hogy próbáljon párbeszéd által segíteni az ügy megoldásában” – fogalmazott Holló Lászó, a Státus elnöke, aki szerint a maga módján mindenki próbált megoldást találni. A találkozó résztvevői azonban egyetértettek abban, hogy a szerdai tárgyalás eredménytelen volt.

A beszélgetés során mindenki elismerte az iskola létét – mondta a Maszolnak Zsigmond Imola, a kezdeményező szülők egyike, aki a nunciusnak azt a figyelmeztetését emelte ki, hogy a gyerekek játszhatnak, de a felnőttek a gyerekek sorsával nem. A katolikus gimnáziumban pedig 425 gyerek sorsáról van szó, illetve még 145 gyerekéről, aki azt várja, hogy beiratkozhasson a 2017/18-as tanévre.

„Sok beszéd szegénység”

Hogy mi a megoldás, arra Péter Ferenc, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke sem tudta megmondani a választ, ám azt reménykeltőnek tartotta, hogy a pápai nuncius eleget tett a meghívásnak és Marosvásárhelyre látogatott, ahol megígérte, hogy ha újabb gond merül fel, akkor hozzáfordulhatnak és ő újból jelentkezni fog. Az iskola működtetéséről további tárgyalásokra van szükség – nyilatkozta az RMDSZ-elnök a sajtónak.

A megbeszélésen részt vett a Szabad Emberek Pártja (POL) helyi képviselője, Hermann Christian is, aki érdeklődésünkre úgy fogalmazott, hogy „sok beszéd szegénység”. „A találkozó összes résztvevője, a prefektus, a főtanfelügyelő, a polgármester személyes tanácsadója – úgy próbálta feltüntetni magát, mintha szeretné megoldani a katolikus iskola helyzetét, holott nem ez történik” – tette hozzá a POL-képviselő.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?