Székely ízek: felmentették és elmarasztalták a háromszéki fogyasztóvédőt

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács felmentette-, a Nép Ügyvédje pedig elmarasztalta a „székely ízek” ellen eljáró és ezzel gúnyolódó háromszéki fogyasztóvédőt.

A Kovászna megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal vezetője, Mircea Diacon közleményben tájékoztatta lapunkat, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) „székely ízek” ügyben felmentette őt a diszkrimináció vádja alól.

Mint ismert, a háromszéki fő fogyasztóvédő 2015-ben szólított fel egy vállalkozót, hogy termékei címkéjén ne használja a „székely ízek” megnevezést. Ezt követően fordult panasszal az RMDSZ háromszéki szervezete a diszkriminációellenes tanácshoz. Beadványukban rámutatnak, hogy Mircea Diacon magyarokat sértő kijelentéseket tett, amikor azt mondta: egyre több nem odavaló helyen használják a székely jelzőt: „előbb- utóbb lesz székely temető és székely WC is”.  A diszkriminációellenes tanács úgy döntött, nem bizonyítható a hátrányos megkülönböztetés, és felmentette Diacont.

Tamás Sándor, az RMDSZ háromszéki elnöke, tanácselnök a keddi „megyeinfón” arról számolt be, hogy még nem kapták meg a diszkriminációellenes tanács döntését és annak indoklását. Ugyanakkor bemutatta a Nép Ügyvédéjének levelét, amelyben „székely ízek” ügyben elmarasztalja Mircea Diaconut, és felszólítják a fogyasztóvédelmi hivatal országos vezetőit, tegyenek róla, hogy felügyelőik ne sértsék a vállalkozók, magánszemélyek méltóságát, inkább segítsék elő a sokszínűséget.

Bedő Zoltán újságírót is elmarasztalták

Mircea Diacon közleményében arról is tájékoztat, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanács elmarasztalta Bedő Zoltán újságírót, aki a Székely Hírmondó napilap véleményanyagban írt a háromszéki fogyasztóvédő viselt dolgairól. A testület szerint az újságíró a románokat diszkriminálta cikkében. Mircea Diacon közleményében kifejti: azért tartja fontosnak tájékoztatni a közvéleményt, mert a magyar sajtóban sorozatosan jelennek meg az őt „vádoló, sértő, fenyegető” írások.

Bedő Zoltán megfélemlítési kísérletnek tartja a döntést és kifejtette, hogy nem nyugszik addig, amíg az igazságnak érvényt nem szerez, annál is inkább, mert szerinte az igazság kimondása miatt újságírói és emberi minőségemben egyaránt megtámadták. Bedő Zoltán a sajtónak úgy nyilatkozott: furcsállja, hogy még nem kapta meg az őt elítélő határozatot, ám Dan Tanasă már hétvégén közölte azt blogján. Az újságíró ezt a blogger titkosszolgálatokkal való együttműködésével magyarázza.

A keddi megyeinfón Tamás Sándor az ügy kapcsán kifejtette: a romániai felemás helyzetet igazolja, hogy bár Mircea Diacon alkalmatlannak bizonyult köztisztség viselésére, hiszen épp ezzel az indokkal bocsátották el a rendőrségtől, majd a helyi rendőrségtől is, mégis kapcsolatrendszereken keresztül megtartották a fogyasztóvédelem élén.

Korábban a Mikó Imre Jogvédő szolgálat foglalta össze Mircea Diacon „bűnlajstromát”. Emlékeztetnek, hogy a fogyasztóvédő etnikai feszültséget keltett azzal, hogy a „székely ízek” címkével megnevezett termékekért büntetett. Hozzátették, hogy Diacon akkor is visszaélt befolyásával, mikor az általa irányított iskolai vetélkedőt - az országos gyakorlatra hivatkozva - március 15-ére időzítette, és ezzel gyakorlatilag kizárta a magyar diákokat a versenyből. Ezután reklámanyagnak minősítette a SIC (Terra Siculorum -Székelyföld) feliratú öntapadós matricákat a sepsiszentgyörgyi taxisok autóin. Előfordult, hogy egyházi táborokat rendőri kísérettel „rohant le”, és többek között kifogásolta, hogy nincs román nyelvű táborszabályzatuk, holott egyetlen román anyanyelvű személy sem volt jelen a táborban. A Mikó Imre Jogvédő Szolgálat megemlíti, hogy Mircea Diacon ittasan kocsmai verekedésbe keveredett, kockára téve a fogyasztóvédelmi hivatal presztízsét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?