Felszámolják az egészségbiztosító pénztárat?

Példátlan változás előtt áll az egészségügyi rendszer: felszámolnák az Országos Egészségbiztosító Pénztárat – adta hírül a Hotnews. A változásra az egészségügyi minisztérium költségvetésének stratégiai prioritásokra vonatkozó melléklete utal.

A dokumentum szerint 2013-ban átszervezik az egészségügyi szolgáltatásokat. Ennek megfelelően lesz egy alapcsomag, ami mindenki számára elérhetővé válik – ha biztosított az illető, ha nem –, és egy másik, kiegészítő ellátás, ami csak a magánrendszerben biztosított személyek számára lesz elérhető.CNAS Asigurari Sanatate

Az alapcsomagban sürgősségi ellátás, megelőzés, valamint tematikus, országos egészségügyi programok szerepelnek. Az alapcsomag finanszírozása az egészségügyi minisztérium feladata lesz, a kifizetéseket pedig egy újonnan létrehozott szerv végzi, amely a mostani Országos Egészségbiztosítási Alap (FNUASS) helyébe lép. Ennek létrehozásával egy időben a magánbiztosítások népszerűsítésére vonatkozó törvényes keret létrehozását tervezik, ami lehetővé teszi az adókedvezményt is.

Az egészségügyi tárca közleményben cáfolta a biztosító felszámolására vonatkozó feltételezéseket. A hivatalos válasz szerint valószínűleg szerkesztési hiba történt a dokumentumban, ennek igazítását a pénzügyi tárcával közösen fogják elvégezni a megfelelő bizottságok bevonásával.

Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter az elmúlt hetekben többször utalt kijelentéseivel a biztosító felszámolására, ám hivatalos nyilatkozat erről még nem született meg. Nem hivatalos források szerint a tárcavezető azt nyilatkozta a Nemzetközi Valutaalap küldöttjeinek, hogy szándékában áll felszámolni az egészségügyi biztosítót, ám az IMF ezt nem hagyta jóvá.

Kimaradt?