Munkabalesetek: bekeményít a háromszéki munkafelügyelőség

Vizsgálódni kezdett a háromszéki munkafelügyelőség, miután nyilvánosságra került, hogy tavaly aggasztóan megemelkedett a munkabalesetek száma.

Ördög Lajos, a Kovászna Megyei Munkafelügyelőség vezetője tájékoztatása szerint hamarosan felkeresnek és leellenőriznek minden olyan céget, amelynél az elmúlt öt évben munkabaleset történt. Az ellenőrzések június és november között zajlanak azoknál a vállalatoknál, ahol halálos kimenetelű, vagy hosszú távú munkaképtelenséget okozó, illetve kollektív balesetek történtek, mondta a főfelügyelő.

Mint arról beszámoltunk, a napokban a Kovászna Megyei Nyugdíjpénztár közölt egy statisztikát, amelyben a munkavégzés közben bekövetkezett súlyos sérülésekkel vagy halállal járó balesetek számának emelkedésére hívja fel a figyelmet. Az intézmény összesítése szerint tavaly 34 munkabaleset történt Kovászna megyében, ezek közül kettő volt halálos kimenetelű, egy esetben az áldozat rokkant maradt.

A nyugdíjpénztár jelentéséből kiderült, hogy az azt megelőző évekhez képest, tavaly ugrásszerűen megemelkedett a munkavégzés közben bekövetkezett sérülések száma, a legtöbb baleset az építőiparban és fakitermelésben történt.

A munkabalesetek többsége az alkalmazottak hibájából következett be, mert nem használtak védőfelszerelést, vagy nem megfelelő manővert hajtottak végre. De az okok között szerepel a az alkalmazottak hiányos felkészítése és felszereltsége, vagy az, hogy a munkaadó nem biztosított megfelelő felügyeletet vagy nem ellenőrizte megfelelően alkalmazottai tevékenységét.

Háromszéken 2014-ben és 2015-ben 25-25 munkabalesetet jegyeztek, ezzel szemben tavalyra számuk 34-re ugrott. 

Kapcsolódók

Kimaradt?