Fiatalos kreativitással népszerűsítették iskolájukat a sepsiszentgyörgyi diákok

Diákzsivajtól volt hangos csütörtökön Sepsiszentgyörgy főtere. A város kilenc elméleti és szakiskolájának tanulói szabadtéri iskolabörzén népszerűsítették tanintézetük oktatási kínálatát, és próbálták magukhoz csalogatni a nyolcadik osztályt végző diákokat.

A második alkalommal megszervezett sepsiszentgyörgyi iskolabörzén a diákok tantárgyversenyeken szerzett kupákat és okleveleket állítottak ki, de előadásokat is tartanak iskolájuk népszerűsítése érdekében.

Az iskolabörzén a Székely Mikó kollégium, a Mikes Kelemen líceum, a Református kollégium, Mihai Viteazul kollégium, a Plugor Sándor művészeti líceum, illetve a Puskás Tivadar, Kós Károly, Berde Áron és Constantin Brâncuși szakiskolák mutatkoztak be. Az osztályfőnökök kíséretében egész osztályok vonultak ki a főtérre, sok szülő is érdeklődött.

A Plugor Sándor művészeti iskola diákjai folyamatosan zenéltek, rajzoltak és élő szobrokat mutattak be. A Székely Mikó Kollégium, Mikes Kelemen Líceum és Mihai Viteazul Kollégium tanulói főként az elért tanulmányi eredményeiket és iskolán kívüli tevékenységeket népszerűsítették.

Rendkívül látványos volt a szakiskolák felhozatala, így a Berde Áron szakiskola fodrászszakos hallgatói minden arra járónak készítettek frizurát, befonták, feltűzték a jelentkezők haját. A Constantin Brâncusi szakiskola cukrász és szakács osztályának diákjai saját készítésű süteményekkel kedveskedtek. A Kós Károly iskola diákjai bemutatták varrodájukban készült ruhadarabokat, a Puskás Tivadar szaklíceum pedig egy saját műhelyben barkácsolt gravírozó géppel kápráztatta el a diákokat.

Íme a konkrét kínálat!

Egész nap nagy volt a nyüzsgés Sepsiszentgyörgy főterén. A diákok szórólapokat osztogattak, és minden érdeklődővel szóba álltak. Sorolták tanintézetük előnyeit, hogy ott jó a hangulat, jók a tanárok, mert onnan bármelyik egyetemre be lehet jutni. Érdeklődésünkre egy mikós diák arra biztatta a nyolcadikosokat, hogy tanuljanak sokat, ha a város nagynevű iskolájába akarnak bejutni, az elmúlt években is magas volt a bejutási átlagjegy. Emellett az iskolában magas az osztályátlag is, amely ösztönzőleg hat az ott tanulókra.

A Puskás Tivadar szaklíceum egyik diákja a Maszolnak elmondta: az egyik legkeresettebb szakmát, a számítógép által vezérelt CNC megmunkálást tanulják az iskolában. Így a szakiskolai képzésen megtanulják a munkagép kezelését, a szaklíceumi osztályban technikusokat képeznek, míg az érettségi utáni posztliceális oktatásban már programírásra is megtanítják a diákokat. A Kós Károly szaklíceum egyik asztalos szakon tanuló diákja a most induló duális képzés előnyeire mutatott rá: az elmélet mellett nagyon sok gyakorlati órán is részt vehetnek.

Háromszéken idén közel 2000 nyolcadikos diák végez. Számukra 68 kilencedik osztály indítását tervezik, de sok éves tapasztalat szerint nem telnek be a szakiskolai osztályok, mert egyrészt a diákok számára vonzóbb az elméleti oktatás, másrészt sokan nyolcadik után sokan abbahagyják tanulmányaikat.

Kapcsolódók

Kimaradt?