Mutatjuk, hány öngyilkosságot követnek el Romániában

Messze Litvániában követik el a legtöbb öngyilkosságot az Európai Unióban, a balti államban 100 ezer emberre 32 ilyen eset jut, míg a "sereghajtó" Görögországban és Cipruson 100 ezerből csak öt ember vet véget életének önkezével - derül ki az EU statisztikai hivatalának szerdán közzétett friss adataiból. 

A 100 ezer főre jutó 19 öngyilkossal Magyarország, Szlovénia és Lettország osztozik a második helyezésen, "dobogós" még Észtország 18 öngyilkossággal, negyedik helyen Belgium és Horvátország (17) áll. Az alacsony öngyilkossági statisztikájú országok közé tartozik Olaszország (6), Nagy-Britannia (7), Málta és Spanyolország (8). Az EU átlagában 11 öngyilkosság jut 100 ezer főre, az átlaggal megegyező a ráta Írországban, Hollandiában, Portugáliában, Romániában és Szlovákiában.

Az Eurostat adatai szerint 2014-ben az EU tagállamaiban 57 717 ember követett el öngyilkosságot, ez az összhalálozás 1,2 százaléka volt. A halált önszántukból választók 77 százaléka férfi, csaknem a felük (48 százalékuk) pedig a 40-65 éves korosztályba tartozik.

Kimaradt?