Elégedetlen pénzügyőrök és adófizetők néztek farkasszemet Sepsiszentgyörgyön

A Kovászna megyei Pénzügyi Igazgatóság és Állami Kincstár több tucat alkalmazottja csatlakozott hétfőn az országos szinten kirobbant spontán sztrájkhoz. Elégedetlen pénzügyőrök és elégedetlen ügyfelek méregették egymást zárt üvegajtókon keresztül a háromszéki Pénzügyi Igazgatóság sepsiszentgyörgyi székhelyén.

Mint arról beszámoltunk, a pénzügyi igazgatóságok alkalmazottai az egységes bértörvény tervezetével elégedetlenek, mert a jogszabály értelmében 20 százalékkal csökkenne a bérük. A közalkalmazottak országos szakszervezete szerint az egységes bértörvény tervezete sérti az alkotmányt, amely előírja, hogy a kormánynak és a parlamentnek szavatolnia kell az ugyanazon munkaköri csoporthoz tartozó közalkalmazottak béregyenlőségét.

Az érdekvédelmi szervezet kéri azoknak a cikkelyeknek az eltörlését, amely egyrészt az alkalmazottak tisztség szerinti újra beosztását írja elő, mivel indoklásuk szerint versenyvizsgával foglalták el tisztségeiket, másrészt nem értenek egyet azzal, hogy az állások felmérése után megszabják meg az alapfizetést.

A Kovászna megyei Pénzügyi Igazgatóság (ANAF) és az Állami Kincstár sepsiszentgyörgyi székházának üvegajtaján „Protest spontan – Termen nelimitat” felírat fogadta hétfőn az adófizetőket. A két intézmény éppen munkaidőben lévő, mintegy 50 sztrájkoló alkalmazottja az épület előterében várakozott és néztek farkasszemet a bejárati ajtó túloldalán gyülekező, elégedetlen adófizetőkkel. A két tábor között az adóhivatal őrzésével megbízott helyi rendőr próbált közvetíteni.

Meglepődtek, de tudomásul vették

Ottjártunkkor tucatnyi adófizető várakozott az adóhivatal épülete előtt, legtöbbjük Kovászna megye vidéki településeiről érkeztek a megyeszékhelyre ügyes-bajos dolgaikat intézni és kitartóan várakoztak a pénzügy előtt, abban bízva, hogy véget ért a spontán munkabeszüntetés és mégsem kell még egyszer beutazniuk Sepsiszentgyörgyre. Sok ügyfél megpróbált bejutni az épületbe és igyekeztek meggyőzni a bejáratnál lévő helyi rendőrt, hogy nem fizetni akarnak, hanem fontos dokumentumokat akarnak leadni, de az őr hajthatatlan volt.

Tapasztalatunk szerint a sepsiszentgyörgyi polgárok ugyan meglepődve, de tudomásul vették, hogy nincs ügyfélfogadás és továbbálltak, de a vidékről érkezők a Maszol érdeklődésére elpanaszolták, hogy nem értesültek időben a sztrájkról, emiatt fölöslegesen utaztak a városba. Egy hölgy arról számolt be, hogy olvasta az interneten, hogy sztrájkolnak a pénzügy dolgozói, de mégis eljött, mert abban bízott, hogy időközben rendeződik a munkakonfliktus. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?