Kétéves gyermek a kanyaró első Bihar megyei áldozata

Múlt héten belehalt a kanyaróba egy kétéves gyermek a Bihar megyei kórház sürgősségi osztályán – ő a megye első áldozata a kanyarójárvány óta. A Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) hétfőn sajtótájékoztatót tartott.

A kanyarójárvány első áldozatáról, az országos és a megyei helyzetről, illetve a megyei oltóanyag szükségletről Daniela Rahotă, a DSP igazgatója, Mariana Ferician,a fertőző betegségeket felügyelő részleg vezetője, Corina Fonoage oltási koorondonátor, Crina Mărcuţ ideiglenesen kinevezett aligazgató és Dorel Ţîrţ szóvivő számolt be.

A kétéves, élesdi romatelepen élő gyermeket április 12-én utalták először kórházba, de két nap után a hozzátartozói saját felelősségükre elvitték onnan. Április 17-én trichinellózis gyanújával került ismét kórházba, a kezelések ellenére állapota romlott, más fertőzéseket is felfedeztek. Április 18-án vitték az intenzív osztályra, ahol a bőrkiütések miatt felmerült a Steven Johnson szindróma gyanúja. A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a kicsit sírógörcsei miatt is kezelték – a gyermek anyja sokat tartózkodott külföldön, nagymamája nevelte.

Május 3-án a Cantacuzio intézet igazolta a kanyaró gyanúját, a gyermek 9-én ismét belázasodott, egy nappal később leállt a szíve és a légzése, életét már nem tudták megmenteni. A gyermek nem volt beoltva kanyaró ellen.

Bihar megyében május 13-ig 74 kanyarós esetet tartottak számon, és valamennyi beteg a roma közösségekből került kórházba, közöttük van szervátültetésen átesett gyermek is. Május 8 –14. között 19 újabb esetet jeleztek, ők nem mindannyian romák – hangzott el.

Több mint ötezer megbetegedés

A DSP adatai szerint Romániában május 12-ig 5728 igazolt kanyarós esetet jeleztek az ország 39 megyéjéből, és 25-en vesztették életüket a betegség vagy annak szövődményei következtében. A legtöbb beteg – 1051 – Temes megyében van, ott a legmagasabb az elhalálozások száma is, nyolcan vesztették életüket, Arad és Dolj megyében öten-öten, Krassó-Szörény megyében hárman, Bihar, Szatmár és Călăraşi megyében valamint Bukarestben egy-egy ember halt bele a betegségbe, illetve annak szövődményeibe. Sokan betegek Krassó-Szörény megyében is (1044 igazolt kanyarós eset). A Biharral szomszédos megyék közül Arad megyében van a legtöbb megbetegedés, 880 eset, Szatmár megyében 191, Kolozs megyében 102, Szilágy megyében pedig 33 esetet jegyeztek.

A megyében 2 556 adag vakcinára volna még szükség

2.556 adag kanyaró ellen védő vakcinára van még szükség Bihar megyében - közegészségügyi igazgatóság (DSP) vezetője. Daniela Rahotă figyelmeztetett, hogy a szükséges dózisok hiányában járvány ütheti fel a fejét.

A Bihar megyei közegészségügyi igazgatóság vezetője elmondta: 4 400 adag ROR (kanyaró, mumpsz és rózsahimlő ellen védő) oltóanyagra volna szükség a soron lévő gyermekcsoport, valamint azok beoltására, akik a szükséges időben nem kapták meg a vakcinát. Ebből azonban csak 1 844 adag érkezett meg a családorvosokhoz.

"Közöltük a családorvosokkal, hogy a kanyarójárvány még tart, legyenek készenlétben. A közegészségügyi igazgatóság raktárán egyetlen adag ROR oltóanyag sincs. A családorvosoknak odaadtunk 1 844 dózist, de ez nem elég. 3 500 esetünk van (9 hónaposak, 12 hónaposak és ötévesek), akik korábban lemaradtak az oltásról, és további 900 gyerek most került abba a korba, amikor be kell oltani" - közölte Rahotă.

Az igazgató azt is elmondta, a legtöbb kanyarós esetet Köröskisjenőn diagnosztizálták. Itt korábban a szülők megtagadták a gyermekek beoltását, de miután egy kétéves kisgyerek meghalt, tömegesen kezdték kérni az oltást a családorvostól.

Daniela Rohotă szerint a helyzetre az jelentene megoldást, ha Cantacuzino Intézet ismét elkezdene vakcinákat gyártani.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?