Román-magyar vita egy nagyváradi iskolában

A Bihar megyei tanfelügyelőség ellenőrei csütörtökön a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskolánál vizsgálódtak, miután szerdán több román televíziócsatorna azt állította, hogy diszkriminálják az épületben tanuló a román diákokat. A Mihai Eminescu Főgimnázium román diákjai állítólag arra panaszkodtak, hogy magyar társaik nem engedik őket vécézni a Szacsvay Imre Általános Iskola épületének magyar részlegében, a magyar takarítónő pedig csak a magyar osztályok előtt takarít.

Nem diszkrimináció, hanem provokáció

„Semmi nem igaz abból, ami a román médiában megjelent a vécéüggyel és a takarítással kapcsolatban" – tudtuk meg csütörtökön Pásztor Gabriellától, a Szacsvay Imre Általános Iskola igazgatójától. Mint elmondta, több televíziócsatorna is felkereste szerdán az épületben működő iskolákat, hosszasan filmezve, kérdezgetve az ott dolgozó tanítókat és takarítónőket, ám csak azt sikerült kideríteni, hogy az iskola tanulói ellen induló kampány rágalom.

„Mikor élő egyenes adásban a Mihai Eminescu főgimnázium igazgatónője is, én is elmondtuk, hogy nincsenek diszkriminációs problémák az épületben és nem igaz az egész ügy, azonnal levágtak minket adásból" – mondta el Pásztor a maszol.ro-nak hozzátéve, hogy tudomása szerint a tévében elhangzott újságírói kommentárok nagyon elferdítették a témát.

A román tanulók lehetséges diszkriminációját a Bihar megyei tanfelügyelőség is vizsgálja. „Tudomásom van a kialakult helyzetről, ami abból fakad, hogy az ingatlanban két iskola is működik: a Mihai Eminescu Főgimnázium és a Szacsvay Imre általános iskola" – nyilatkozta Daniel Negrean főtanfelügyelő, aki az ügyben elrendelte mindkét intézmény ellenőrzését.epulet

Tavaly októberben ugyanis, miután egy helyi tanácsi határozat értelmében a két iskolának egy részen egy fedél alá kellett költözni, a két intézményvezető: Pásztor Gabriella és Maria Onița megegyezett az együttműködésről. Egyebek mellett ezt vizsgálta a tanfelügyelőség csütörtökön, az iskolaépületben tartott ellenőrzésen, kitérve a sajtóban megjelent diszkriminációs problémákra is.

„Azt gondoltuk, az őszi feszültségek után, amit egyirányúan keltettek a román tagozatos tanítónők, elcsitult a viszály szítása, és ők is végzik a dolgukat, de úgy látszik, ők továbbra is próbálnak megakadályozni a munkánkban" – fogalmazott Pásztor.

Gyakori téma a Szacsvay-iskola

Mint kiderült, rengeteg fejlesztési terve van folyamatban a Szacsvay iskolának: díszterem kialakítása, szülői bál, az előkészítő osztályok indítása – ezeken dolgozik az igazgatói tanács munkaidőn kívül is, és nincs idejük provokációkkal foglalkozni. „Mi nem is alacsonyodunk le erre a szintre" – fogalmazott Pásztor.

A Szacsvay-iskola ügye többször szerepelt már a nagyváradi helyi tanács ülésein, mivel az ingatlan, ami restitúciós per tárgyát is képezi, az önkormányzat tulajdonában van, ám ennek ellenére a megyei tanfelügyelőség rendelkezik a benne működő tanintézetekről akkor is, ha ezt a törvény nem teszi lehetővé.pasztorerdon

Tavaly októberben, helyi tanácsi döntésnek köszönhetően a színmagyar Szacsvay-iskola épületének egyik szárnyába kerültek olyan osztályok is, amelyek a vegyes, román-magyar tannyelvű Eminescu iskolához tartoznak. Akkor Ilie Bolojan polgármester elmondta, pusztán adminisztratív döntésről van szó, a továbbiakban ne merüljenek fel problémák arra vonatkozóan, hogy melyik iskola táblája kerüljön fel az ingatlanra. Hozzátette, hogy a gyakorlatban semmi sem fog változni, és a magyar gyerekek is tanulhatnak ott tovább.

Ovidiu Muresan alpolgármester kijelentette, hogy a magyar osztályt vagy a Körös, vagy a Szaniszló/Eminescu utcai ingatlanba kell költöztetni, és a magyar diákok étkeztetését is másképp, máshol kell megoldani. A határozattervezetet végül az RMDSZ kivételével mindegyik párt megszavazta.

Kimaradt?