Miniszter: legyen olyan fontos a gyermekek beoltása, mint a keresztelő

Nagyon jó oltási törvényt szeretne kidolgozni Florian Bodog egészségügyi miniszter, aki csütörtökön elmondta: senkit nem köteleznek az oltásra, annak ellenére, hogy szerinte az oltás olyan, mint a gyerek megkeresztelése. 

"Biztosítani szeretnék mindenkit, és ezt már elmondtam, de úgy látszik nem értették - senki nem fog kötelezni valakit, hogy beoltsák, vagyis nem fogja elvinni a rendőrség a gyerekeket és nem fogjuk be őket lasszóval, hogy megkapják a vakcinát. A szülőnek jogában áll megtagadni ezt, de akkor majd vállalnia kell a következményeket is, ha Isten őrizzen történik valami a gyerekkel" - hangsúlyozta Bodog az oltási törvénytervezetről szóló közvitán. 

A szaktárca vezetője elmondta, a továbbiakban is folytatódik a tervezet közvitája. 

"Amint láthatták, a teremben több az oltásokat ellenző, mint az oltásokat pártoló személy. Nem hiszem, hogy a jelenlévők közül bárki is rosszat akarna a gyerekeknek, de mindenki másképp látja a dolgokat. Szerintem folytatódni fognak ezek a közviták. Amint tudják, a törvény a parlament elé, a két ház egészségügyi bizottságaihoz kerül megvitatásra" - mondta Bodog az az Országos Közegészségügyi Intézetben (INSP) tartott vitán. 

A három órás heves vitán több édesanya is részt vett gyerekeikkel, és azt hangoztatták, hogy az oltásoknak mellékhatásai vannak, szerintük az "oltás egy jog és nem egy kötelezettség". 

A másik oldalon Alexandru Rafila, a miniszter tanácsadója, Ritli László volt egészségügyi miniszter és sokan mások egy oltási törvény kidolgozása mellett érveltek. 

Adrian Streinu-Cercel professzor emlékeztetett, hogy a történelem során rengeteg járvány szedett áldozatokat, ezeket pedig az oltásoknak köszönhetően sikerült kiküszöbölni, de például a kanyaró visszatért és sorra szedi áldozatait. 

A szaktárca április 10-én közvitára bocsátotta az oltási törvény tervezetét, amelynek indoklásában az áll, hogy minden gyermek és fiatal számára az állam garantálja az egészséghez és oktatáshoz való jogot, ennek biztosítása érdekében pedig az oktatási intézményekbe való beíratás csak azt követően lesz lehetséges, ha a gyermek megkapta a kötelező oltásokat, és erről bemutatták a szülők a vakcinát igazoló dokumentumokat. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?