Jelöletlen farönköket szállított egy teherautó a Schweighofer rétyi üzemébe

Részben bizonytalan eredetű farönk-szállítmánnyal megrakott teherautót tartóztattak fel a csendőrök Azugánál. A kamion a Holzindustrie Schweighofer rétyi üzemébe tartott. Az osztrák társaság közölte: a faanyagot nem dolgozzák fel, amíg nem bizonyosodnak meg róla, hogy minden rendben van.

A Prahova Online portál beszámolója szerint a csendőrség 1000 lejre bírságolta a Holzindustrie Schweighofernek beszállító céget, mert a szállítmány több farönkjén nem volt látható a négyszögű kalapács pecsétje. Ez igazolja, hogy a faanyag kitermelése a szabályok betartásával történt. A csendőrök a bírságolási jegyzőkönyv kiállítása után a szállítmányt továbbengedték.

A hírre reagálva a Holzindustrie Schweighofer közölte: a rönkszállítmányokkal kapcsolatos minden lehetséges rendellenességről azonnal tájékoztatják az illetékes hatóságokat. A közleményük szerint a B 116 TMD rendszámú szállítmányról elmondható, hogy a rétyi gyár kapujában történő ellenőrzés során néhány farönköt találtak, amelyen nem volt látható a négyszögű kalapács pecsétje. A rönköket leürítették és egy elkülönített részben tárolják, jelenleg kivizsgálás alatt van a szállítmány. A faanyagot a gyár nem dolgozza fel, amíg nem bizonyosodik meg róla, hogy minden rendben van.

„Ezt a döntést az indokolja, hogy vállalatunk semmiképp nem tolerálja a gyanús szállítmányokat. Minden ilyen esetben a Holzindustrie Schweighofer együttműködik a hatóságokkal” – közölte a társaság.  Hangsúlyozzák, hogy a farönk legális kitermelésből származik, ezt az állítást dokumentumokkal is tudják igazolni. A szállítójármű sofőrje csak azért kapott büntetést, mert a négyszögű kalapács pecsétje nem volt megfelelően látható minden egyes farönkön. Éppen ezért az árut nem kobozták el, és nem is róttak ki egyéb büntetést.

A társaság közölte azt is, hogy a szállítmányhoz tartozó összes dokumentum nyilvánosan elérhető a Timflow nyomkövető rendszerben, amelyet a Holzindustrie Schweighofer fejlesztett ki, annak érdekében, hogy felügyelhesse a rönkszállítmányok útvonalát a rakodási helyszíntől egészen a gyárkapuig. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?