Kivonják forgalomból a gyilkos fogamzásgátlót

Kivonják a forgalomból a Diane 35 nevű fogamzásgátló szert, miután bebizonyosodott, hogy már négy személy halálát okozta. A Romániában is forgalmazott, egészségre káros pirulák összetételében olyan anyag is szerepel, ami növeli a véralvadást, trombózist okozva a szervezetben, ez pedig köztudottan vérrögök képződése által akár halálos kimenetelű is lehet.diane-35

A Diane 35-öt teljesen visszavonja a francia piacról a gyártó a következő három hónapban, továbbá kutatásokat végeznek a szer kérdéses alkotóeleméről – jelentette be Dominique Maraninchi francia egészségügyi minisztériumi vezető. A francia egészségügyi tárca 125 személyt tart nyilván, akik a szóban forgó tablettát szedték, és trombózisos megbetegedések alakultak ki náluk. További négy személy, aki Daine 35-öt szedett, életét vesztette.

Romániában a gyógyszer jelenleg orvosi vénnyel kapható. Kanada már 2005-ben figyelmeztetett a szer káros hatására vonatkozóan, egy évvel később pedig Hollandia figyelmeztette a fogyasztókat, hogy az 1982-től forgalomban lévő Diane tulajdonképpen pattanások ellen használt, nagyon erős komponensekből álló szer, aminek a használatát, ha lehet, el kell kerülni.

Kimaradt?