Egyre nagyobb az érdeklődés a szakoktatás iránt

Hagyománya van már Csíkszeredában a nyolcadik osztályosok számára szervezett, középiskolákat bemutató Sulibörzének, hiszen az idei, május 4-i a 14. rendezvény a sorban. Az iskolabemutatón kreatív módon próbálják a még bizonytalan diákokat sulijukba csalogatni a középiskolások.

Az idei csíkszeredai Sulibörzét a megyeháza Szabadságtér felőli oszlopterében tartották csütörtökön, ahol a megyeszékely szakközépiskolái és elméleti líceumain túl, felcsíki, alcsíki és gyimesi iskolák is standot állítottak maguknak. A Maszol is körbejárta a sulibörzét, amelyen a zenés jó hangulatot a csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceum diákjai biztosították.

A csíkszeredai Székely Károly Szakközépiskola német szakos tanárnője, Nemes Réka számolt be a Maszolnak az iskola nyújtotta képzési lehetőségekről. A líceumban számítástechnika, ruhatervező és autóvillamosság, míg a szakiskolában autószerelő, karosszériafestő és –lakatos szak indul idén. A tanárnő elmondása szerint az iskola védjegye az autószerelői szak, minden évben ebbe az osztályba iratkoznak be a legtöbben, ezért a legtöbb helyet rendszerint ebben az osztályban hirdetik meg.

A csíkszeredai Szent Anna Speciális Iskola a fogyatékkal élők, valamint tanulási nehézségekkel küszködők számára biztosít oktatást két szakon: a lányok készruhagyártó szakmunkás szakon, a fiúk pedig általános asztalos szakon tanulhatnak az iskolában. Kristóf Károly, az iskola gyógypedagógusa kísérte el a standjukat bemutató diákokat a Sulibörzére. Megtudtuk tőle, hogy az iskolában a szaktantárgyak mellett külön figyelmet fordítanak a speciális képzésekre, így többek között logopédiára, valamint zeneterápiára is járnak a diákok. Jó hír, hogy az iskola elvégzése után a többség munkát talál a szakmájában, a gyógypedagógus szerint azért is, mert az iskolai oktatás erős motivációt jelent számukra.

Nagy Orsolya, Bucur Jácinta és Laczkó Nóra a Kájoni János Szakközépiskola diákjai. A lányok nagyon felkészültek a Sulibörzére, szívesen válaszolnak minden feltett kérdésre, és igyekszenek népszerűsíteni az iskolájukban található szakképzést. A turisztikai technikusi szak az egyik legnépszerűbb az iskolában, ugyanis az idegen nyelvek oktatására is nagy hangsúlyt fektetnek. Nóra elmondása szerint a nyári és év közbeni szakmai gyakorlatok nagyon hasznosak a diákok számára, hiszen ennek köszönhetően kapnak később munkát. Aki a reál tantárgyak iránt érdeklődik, szintén „megtalálhatja itt a számítását”, ugyanis a kereskedelmi technikus, valamint a beszerzési szerződéskötési technikusi szakokon számos lehetőség nyílik a diákok számára. A Kájoniban egyébként szakács osztály is indul, amely a turizmus mellett szintén nagyon népszerű a beiratkozók körében.

A csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskolában a líceumi tagozaton gasztronómiai technikus és hegyvidéki mezőgazdasági technikus szak indul, míg a szakiskolában pincér-közélelmezési, valamint hegyvidéki mezőgazdász szak. Gábor Ervin agrár és közélelmezési szaktanár mesélt nekünk az alcsíki diákok körében népszerű iskola nyújtotta lehetőségekről. Az iskola diákjai az egyik legsikeresebbek a tanulmányaik utáni szakmájukban történő elhelyezkedésben. Gábor Ervin itt elsősorban a pincér szakon tanulókat emelte ki, akik a nyári és éves gyakorlataik során annyi tapasztalatra tesznek szert, hogy az iskola után többségüket fel is veszik oda dolgozni, ahol gyakornokoskodtak. A Tivai Nagy Imre diákjai nagyrészt a Tusnádfürdőn található szállodákban, panziókban és éttermekben helyezkednek el.

Az iskolák iránt érdeklődő nyolcadikosok közül sokan még elég tanácstalanok a jövőt illetően. Az egyik csíkmadarasi lány szomorúan vette tudomásul, hogy egy iskolában sem indul fodrász szak, ezért még nem tudja, hogy milyen középiskolába iratkozik be júliusban. Vannak olyan diákok, akik mindenképp szakközépiskolába szeretnének járni. A nyolcadikosok visszajelzéséből arra következtethettünk, hogy az elméleti oktatás népszerűsége mellett, a szakoktatás iránt is egyre nagyobb az érdeklődés. 

Kapcsolódók

Kimaradt?