A festményrablással gyanúsított románok kiadását kéri Hollandia

Hollandia a rotterdami Műcsarnokból (Kunsthal) nagy értékű festményeket elrabló román gyanúsítottak kiadatását kéri Romániától - közölte szerdán a Mediafax hírügynökség rendőrségi forrásokra hivatkozva.paintframe 65489700

A bukaresti hatóságok egyelőre csak bűnrészesnek tekintik a három gyanúsítottat, minden bizonnyal ez húzódhat meg a román szervezett bűnözés ellen fellépő ügyészségnek elküldött kiadatási kérelem mögött – véli a Mediafax. A holland hatóságoknak meggyőződésük, hogy a románok követték el a bűncselekményt, és Hollandiában szeretnék lefolytatni ellenük az eljárást. A bukaresti vádhatóság szerint a rablás valódi kitervelője még nem került kézre.5449112-afp-mediafax-foto

A három román férfit - akik korábban Hollandiában éltek - azzal gyanúsítják, hogy tavaly októberben kirabolták a rotterdami Műcsarnokot, ahonnan hét igen értékes festményt loptak el. Becslések szerint az ellopott Picasso-, Matisse-, Monet- és Gauguin-festmények összértéke meghaladja a százmillió eurót. A három férfit a múlt héten vették őrizetbe Romániában.

A Mediafax úgy tudja, hogy a román gyanúsítottaknak fogalmuk sem volt a festmények értékéről, még az alapvető információkkal sem rendelkeztek, ezért feltételezik, hogy rajtuk kívül létezhet egy kitervelő. Az egyik gyanúsított például azt mondta a kihallgatáson, hogy a Matisse-festményeket azért tudta "azonosítani", mert a festő neve hasonlít a dél-koreai Daewoo autócég időközben felszámolt romániai üzemében gyártott gépkocsi márkanevéhez, a Matizhoz.

A rendőrségi forrás szerint a hatóságokat megdöbbentette, hogy a rablók filléres nejlonzacskókban tárolták és szállították a festményeket, miután kivették azokat a keretből. A Mediafax szerint a rablók azt sem tudták, hogy mennyi pénzt kérjenek az alkotásokért, amikor megpróbálták őket eladni.

A rendőrségi források szerint a román hatóságok még mindig nem találták meg a hét festményt, bár minden erejüket latba vetik - írta a Mediafax.

Kimaradt?