Magyar nyelvű pályázatírásra szólít fel a Civilek Háromszékért Szövetség

Magyar nyelvű pályázatírásra szólítja fel a háromszéki civil szervezeteket a Civilek Háromszékért Szövetség (CIVEK).

Bereczki Kinga a háromszéki civil szervezeteket tömörítő ernyőszervezet elnöke azért fogalmazta meg felhívását mert Sebastian Cucu prefektus perrel való fenyegetése miatt a háromszéki önkormányzat kénytelen volt módosítani a kétnyelvű – román és magyar – pályázati adatlapját, hogy ne kerüljön veszélybe mintegy 600 civil program megvalósulása.

„Aki a 21. században nem érti a hely szellemét és idők szavát, az nem méltó arra, hogy közöttünk éljen. A hivatalos képviselőink pedig tegyenek azért, hogy ami papíron van, az gyakorlattá váljon. Különben miről szól közel harminc év küzdelme jogainkért, ha 2017-ben Háromszéken magyarként nem pályázhatok magyar nyelven olyan forrásokra, amelyekre adóimból befizettem?”, írja felhívásában Bereczki Kinga.

A Civilek Háromszékért Szövetség elnöke így fogalmaz a civil szervezetekhez szóló felhívásába: „Írják meg pályázataikat magyar nyelven. Sőt, a cigányok cigány nyelven, a szászok német nyelven, az olaszok olasz nyelven...mindenki a saját nyelvén, mert ehhez jogunk van. EU tagországként használjuk Brüsszel gyakorlatát, ahol 14 európai nyelv van hivatalosan forgalomban egy intézményrendszeren belül, nem sajnálva rá se pénzt, se fáradságot, hogy megoldják. A társadalom mi vagyunk, a szabályokat mi alkotjuk és nem fordítva. Döntse el mindenki, hogyan kíván élni és aszerint cselekedjen. Ezen múlik, hogy jól érezzük-e magunkat itthon, a mindennapokban, vagy sem. Nem utolsósorban, ez határozza meg azt is, hogy a fiataljaink látnak-e maguk előtt élhető jövőt, vagy elkedvetleníti őket a sorozatos önfeladás, kudarc, amit megtapasztalnak maguk körül”, zárja felhívását Bereczki Kinga.

Mint arról beszámoltunk, a prefektus román és magyar nyelvű  pályázati űrlapok használata miatt fenyegette perrel a háromszéki önkormányzatot. A kilátásba helyezett eljárás miatt civil és sportszervezetek és egyházak eshetnének el az idei önkormányzati támogatásokról, mutatott rá Tamás Sándor. A háromszéki tanácselnök szerint kényes kérdésben kellett jól dönteniük: vagy feladják elveiket és a kétnyelvűség használatát vagy vállalják a prefektúrával való pereskedést. Végül gyakorlatiasan döntöttek, módosítják a pályázati űrlapot, hogy nem kockáztassák a pályázati rendszert.  Ellenkező esetben ugyanis a per idejére  felfüggesztenék a pályázatokról szóló határozatot, így mintegy 600 civil, sport és egyházi program esne el az idei összesen 3 millió lejes támogatástól.

Sebastian Cucu prefektus szerint a kétnyelvűség a magánszemélyeket illeti meg, viszont az önkormányzat pályázatai egyesületek és alapítványoknak szólnak, ezek esetében a kétnyelvűség törvénytelen. Tamás Sándor szerint nem hagyják annyiban ezt a kérdést, nemzetközi fórumok elé viszik az ügyet. Megbízták Grüman Róbert alelnököt, és Keresztély Irma megyei tanácsost, hogy készítsenek memorandumot az ügyről, és nyújtsák be az Európa Tanács önkormányzati kongresszusán.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?