Borsos bírságokat szabtak ki a Szent György Napokon

A háromszéki fogyasztóvédők összesen 7000 lejnyi büntetést osztottak a Szent György Napok fesztivál hétvégéjén részt vevő vásári árusok és lacikonyhások között. A fogyasztóvédők összesen 11 szabálysértést azonosítottak, 6 esetben összesen 7000 lejre büntettek és 5 árust írásbeli figyelmeztetésben részesítettek.

Legtöbb esetben a nem megfelelő körülmények között tárolt vagy feliratozott élelmiszerek miatt büntettek, de egyes esetekben hiányolták az allergén összetevőkre vonatkozó információkat illetve előfordult, hogy az árus által használt mérlegnek nem volt érvényes műszakija. Büntettek amiatt is, hogy a lacikonyha működtetője nem tájékoztatta vásárlóit, hogy fagyasztott készítményeket használ illetve előfordult, hogy egy süteménybe dió pótlót használtak valódi dió helyett, ahogyan az a címkén szerepelt. Megbüntették azt a Szent György Napi lacikonyhást is, aki csak magyar nyelven írta ki kínálatát.

A fogyasztóvédők mellett az élelmiszerbiztonsági hatóság ellenőrei is tüzetesen megvizsgálták a Szent György Napi élelmiszer termékeket forgalmazókat. Sikó Barabási Sándor háromszéki főállatorvos tájékoztatása szerint 49 egységet ellenőriztek, közülük 4-et büntettek meg összesen 3800 lejre és 2 árus írásbeli figyelmeztetést kapott. Emellett elkoboztak 15 tojást valamint 12 kilogramm húst és húskészítményt. Legtöbb esetben a nem megfelelő higiéniai körülményeket és tárolási körülményeket kifogásolták.

A sepsiszentgyörgyi Tega köztisztasági vállalat közleménye szerint a Szent György Napok alkalmával naponta 70 fős csapat takarította az esemény helyszínét, összesen 258 m³ hulladékot gyűjtöttek össze.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?