Hargita megyében külön testület alakult a román képességfelmérők és érettségi dolgozatok kiértékelésére

Külön felkészítésben részesültek Hargita megyében azok a romántanárok, akik a nyolcadikosok képességfelmérő dolgozatait és az érettségi dolgozatokat javítják majd. 

A román nyelv és irodalom tanfelügyelőtől, Manuela Nicoleta Stîngă-től származó kezdeményezés célja, hogy egységes szemléletmód alapján és objektíven történjen a vizsgadolgozatok kiértékelése - közölte a Hargita Megyei Tanfelügyelőség. A tájékoztatás szerint a tanárok kiválasztása és kiképzése már év elején megkezdődött. Ez az első alkalom Hargita megyében, hogy külön testületet hoznak létre az országos szintű vizsgák kiértékelésére. 

Manuela Nicoleta Stîngă román nyelv és irodalom tanfelügyelő az Agerpres hírügynökségnek úgy nyilatkozott: a tanárok önként jelentkeztek a kiértékelő testületbe, a válogatás pedig két szakaszban zajlott. Az első szakaszban 69 tanár vett részt a felkészítőn, akik a vizsgák metodológiájának és elbírálási kritériumainak megbeszélése után közösen végezték a próba-képességvizsga és a próbaérettségi során írt dolgozatok kiértékelését. A második szakaszban a tanárok eddigi szakmai tevékenységüket ismertető portfóliókat nyújtottak be, amellyel el kellett érniük a 60 pontot. 

A kiértékelések eredményeképpen hatvan román nyelv- és irodalomtanár került be a testületbe, amelynek tagjai a képességfelmérő és az érettségi dolgozatokat javítják majd ki, „egy egységes kiértékelési szempont érdekében, tekintve, hogy a tételek többsége szubjektív jellegű”. 

A javítótanárok a megye különböző részeiből származnak, úgy vidéki, mint városi környezetből. 

Kimaradt?