FRISSÍTVE - Kiterjesztik a határon túlra a magyarországi anyasági támogatást

FRISSÍTVE: Magyarország kolozsvári főkonzulátuson érdeklődtünk arról, hogy miképpen juthatnak majd hozzá az erdélyi magyar családok az anyasági támogatáshoz.

Kiterjesztik az anyasági támogatásra jogosultak körét, a juttatást 2018 januárjától azok is megkaphatják, akiknek a gyermeke külföldön születik meg - mondta szerdán Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára.

Hangsúlyozta: legyenek akár határon túli magyar állampolgárok, vagy ideiglenesen külföldön tartózkodók, az egyszeri, 64125 forintra (mintegy 1000 lejre) ők is jogosulttá válnak, amennyiben gyermeküket a magyar rend szerint anyakönyveztetik.  A határon túli magyar állampolgároknak tudomásunk szerint külön kérvényezniük kell a magyar konzulátusokon, hogy gyermeküket anyakönyvezzék a magyar rend szerint. 

Az államtitkár szerint ezzel szeretnék a "magyar-magyar köldökzsinórt tovább erősíteni" és azoknak is támogatást adni, akik éppen külföldön vállalnak gyermeket. 

Az MTI kérdésére elmondta: a részletszabályokat ezt követően fogják kidolgozni, de szeretnék az adminisztratív terheket a legalacsonyabbra szorítani; az igénylések benyújtásához várhatóan a konzulátusok fognak tudni segítséget nyújtani.

Mit lehet tudni az anyasági támogatásról?

Bár még nem tudni, milyen feltételek között kérvényezhetik a határon túli magyarok az anyasági támogatást, a juttatás Magyarországon alanyi jogon jár minden anyának. 

Az előző évekhez hasonlóan Magyarországon az anyasági támogatás egyszeri juttatás, minden gyermek után jár. Összege 2017-ben 64 125 Ft, ikrek esetén 85 500 Ft. Jogosult az anyasági támogatásra:

  • Az az édesanya, aki várandóssága alatt legkevesebb négy alkalommal részt vett terhesgondozáson. Koraszülés esetén elegendő egy alkalmat is igazolni. A támogatás halva születéskor is igényelhető.
  • Az az örökbefogadó szülő, aki a gyermek születését követő 6 hónapon belül engedélyt kapott a hivatalos örökbefogadásra.
  • Az a gyámszülő, aki a születést követő 6 hónapon belül hivatalosan is gondozásába veszi a gyermeket.

Anyasági támogatásból kizáró okok:

  • Ha a vér szerinti szülők még a gyermek megszületése előtt lemondanak róla és hozzájárulnak örökbe adásához. Ha ezt a születést követő 6 hónapon belül visszavonják, jár a támogatás.
  • Ha a gyermeket, megszületését követően, a gyámhatóság kiemeli az eredeti családjából és állami gondoskodásba veszi. Persze ha a baba 6 hónapon belül visszakerül vér szerinti szüleihez, a támogatást meg lehet igényelni.

Az anyasági támogatást a gyermek megszületését követő fél éven belül meg kell igényelni, különben elévül.

Körülbelül tízezer kérelemmel számolnak

Megkeresésünkre a kolozsvári magyar főkonzulátus konzulja, Csulák Péter elmondta, tízezer igényléssel kalkulálnak éves szinten. Emlékeztetett, hogy eddig 940 ezer személy kapott a határokon kívül magyar állampolgárságot a kedvezményes honosítással.

A támogatás feltételeiről egyelőre csak tudott elmondani: a legfontosabb, hogy a szülők igényeljék a juttatást, és anyakönyveztessék a gyermeket a magyar rend szerint. Arra a kérdésre, hogy változik-e az anyakönyveztetés a jelenlegi eljáráshoz képest, Csulák Péter nem tud választ adni, mint mondta: meg kell várni a törvénymódosítás részletszabályozását.

A magyar állampolgársággal rendelkező határon túliak jelenleg is anyakönyveztethetik gyermekeiket a konzulátusokon - ez alapfeltétele annak, hogy a kiskorú magyar útlevelet kapjon. 

Itt böngészheti, hogyan lehet jelenleg anyakönyveztetni egy gyermeket a magyar rend szerint. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?