Túlzsúfolt börtönök: ultimátumot kapott Románia

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kedden nyilvánosságra hozott döntésében arra kötelezte Romániát, hogy 6 hónapon belül dolgozzon ki akciótervet a büntetés-végrehajtási intézetek túlzsúfoltságának csökkentésére. Csak egy kis összegű bírságot szabta ki, egy konkrét ügyben.

Az EJEB a Rézmíves kontra Románia perben hozott úgynevezett pilot ítéletet. Pilot eljárást akkor rendelnek el, ha a beérkezett panaszok alapján egyértelművé válik, hogy egy országban rendszerszintűen fordulnak elő hasonló jogsértések, és az egyedi panaszok ügyében hozott elmarasztaló ítéletek sem sarkallják arra az ország kormányát, hogy kezelje a problémát. 

Az ítélet mindössze 17 850 euró kártérítés kifizetésére kötelezi Romániát ebbena konkrét perben. Ugyanakkor az EJEB megállapította, hogy a romániai fogvatartási körülmények nem felelnek meg az Emberi Jogok Európai Egyezményében előírtaknak, a büntetés-végrehajtási intézetekben tapasztalható "strukturális rendellenességek" elhárítására átfogó állami intézkedésekre van szükség.

A bíróság szerint Románia megszegte az Emberi Jogok Európai Egyezménye 3. cikkelyét, amely tiltja az embertelen, megalázó bánásmódot. A román államnak hat hónap áll a rendelkezésére, hogy dolgozzon ki akciótervet a börtönök túlzsúfoltságának csökkentésére. A féléves terminus alatt a strasbourgi bíróság nem fogad újabb, a romániai börtönviszonyokra hivatkozó panaszokat, de nem szab meg konkrét büntetést arra az esetre, ha Románia nem tesz eleget a felszólításnak.

Mint ismer, a januárban hivatalba lépett Grindeanu-kormány arra hivatkozva akart - országos tiltakozást kiváltó - közkegyelmi rendeletet elfogadni, hogy Románia súlyos pénzbüntetésre számíthat az EJEB-től, ha nem enyhít sürgősen a börtönök zsúfoltságán.

Rézmívesék panasza

Négy román állampolgár, Rézmíves Daniel Árpád, Marius Mavroian, Laviniu Moşmonea és Gazsi József panaszolta be a román államot Strasbourgban a büntetés-végrehajtási intézetekben uralkodó állapotok miatt. Többek között a cellák túlzsúfoltsága, a gyenge higiéniai körülmények, a rossz minőségű élelmiszerek miatt emeltek panaszt, illetve azt is felrótták, hogy sokszor patkányok és csótányok voltak a cellákban - derül ki a bíróság közleményéből. 

Az EJEB döntése értelmében Rézmívesnek és Gazsinak fejenként 3 000 eurós, Mavroiannak és Moşmoneának pedig fejenként 5 000 eurós kártérítést kell fizetnie a román államnak.  Rézmívest, Moşmoneát és Gazsit a temesvári, pelendavai, illetve nagybányai börtönben tartják fogva, Mavroian pedig a focşani-i börtönbe volt bezárva, őt 2015. január 13-án szabadon engedték. 

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

Kimaradt?