Hargita megyében eddig nem jelentett veszélyt, de komolyan veszik a Kék Bálna-jelenséget

Ettől a héttől Hargita megye ismert személyiségei is beszállnak a Stop joc! E viaţa ta! (Megálljt a játéknak! Ez a te életed!) elnevezésű kampányba, amelynek keretében a Kék Bálna nevű játék terjedésének megállításán dolgoznak együttes erővel a hatóságok és a pedagógusok. A jelenség mögött a pszichiáter az éretlen, a kitűnési lehetőséget kereső fiatal lelket látja.

Hargita megyében az eddigi visszajelzések alapján nem jelent komoly veszélyt a Kék Bálna és az ahhoz hasonló internetes-telefonapplikációs játékok terjedése. A pedagógusok és a hatóságok elmondása szerint – főként a nagy hírverésnek köszönhetően – a kamaszok és szüleik már hallottak a játék létezéséről.

A nehéz körülmények befolyásolhatnak

Görbe Péter, Hargita megye főtanfelügyelője a Maszolnak elmondta, hogy az egyik székelyudvarhelyi szakközépiskolába járó két fiatalról tudnak, akik már állítólag letöltötték a játékot és bejelentkeztek abba. Mint mondta, a két diáknak nem túl jók a tanulmányi eredményei, ugyanakkor a szociális-családi hátterük sem a legmegfelelőbb. A tanárok és az iskolai tanácsadó azonban időben tudomást szereztek arról, hogy próbálkoznak a játékkal, így időben abbahagyták az applikáció által követelt feladatok teljesítését.

„Két oldalról, nagyjából egy időben született meg az ötlet azzal kapcsolatban, hogy valamit tenni kell a megelőzés érdekében. A tanfelügyelőség részéről már felfigyeltünk a problémára, így a kollégákkal már beszéltünk arról, hogy cselekedni fogunk. Ebben az időben az oktatási minisztérium is kérte, hogy kiemelten foglalkozzunk a témával” – mondta a Görbe Péter.

Szavai szerint úgy gondolták, hogy elsősorban a pedagógus kollégák és a szülők tudnak ebben segíteni. Utóbbiak figyelmét arra is felhívták, hogy otthon tüzetesebben nézzék meg, milyen internetes oldalakat látogatnak a gyermekek, és milyen játékokat töltenek le a telefonjukra. Ugyanakkor az iskolákban is érzékenyebben, figyelmesebben kell kezelni az ügyet. Elsősorban az iskolai tanácsadók, az úgynevezett iskolapszichológusok azok, akik az osztályfőnökkel együttműködve tudják kezelni az ilyen eseteket – részletezte a megelőzésért tett lépéseket a főtanfelügyelő.

 „Nemrégiben egy másik iskolából jeleztek gyanús esetet: az egyik gyermeknek a karján több karcolás volt látható. Az iskola tanácsadói foglalkoztak az üggyel, de kiderült, hogy nem a játék állt a háttérben. De ez az eset is azt jelzi, hogy a kollégák odafigyelnek. Bármit, ami erre utal, észlelnek, közbelépnek, és kiemelt figyelmet fordítanak az érintett fiatalra” – magyarázta.

Kétélű fegyver lehet

Görbe Péter felhívta a figyelmünket arra, hogy a pedagógusok óvatosan próbálnak közelíteni minden diákhoz, hiszen tartanak attól, hogy a megelőző intézkedésnek ellentétes kimenetele lehet. „Most már a médiában is akkora hűhó van körülötte, hogy szinte biztosak vagyunk benne, hogy a szülők mind értesültek róla. Sajnos a kíváncsiság ráviszi a diákokat arra, hogy kipróbálják, és a baj ott kezdődik, amikor személyes adatokat osztanak meg magukról, amely alapján a játék működtetői zsarolhatják a játékost” – emlékezetett a játék szerteágazó veszélyeire a főtanfelügyelő.

Fenntartják, hogy mind az iskolának, mind a szülőknek oda kell figyelniük arra, hogy a gyermek merjen őszinte lenni, ha valami kellemetlen dolog történik vele, esetleg megfenyegetik. Sajnos ebben benne van az is, hogy a feltűnési vágyuk hajtja őket, amikor belépnek a játékba, ám ha veszélybe kerülnek, és nincs, akiknek őszintén beszéljenek róla, eljuthatnak arra a szintre, amikor már végzetes a dolog.

Pszichiáter: az alakuló személyiségek csapdája

Megkerestük a témával kapcsolatban dr. Veress Albert csíkszeredai pszichiátert, aki az öngyilkosságok, valamint az arra való hajlam egyik legelismertebb szakértője országosan, számos, a témához kapcsolódó tudományos munka szerzője. Mint mondta, nem igazán ismeri a Kék Bálna és hasonló játékok működését, azonban pszichiáterszemmel teljesen érthető, hogy a kamaszok minden újdonságra nyitottak.

„Ennek köszönhetően hajlamosak kipróbálni a drogot vagy kritikátlan szexuális kapcsolatot létesíteni. Az éretlen alkatuk belesodorja őket a meg nem tapasztalt dolgokba, és úgy vélik, hogy hőstettet, elismerésre méltó dolgot hajtanak végre. A kamaszok esetében az úgynevezett nagykorúsítás még nem történt meg, hiszen az akár 18-19 évesek sem biztos, hogy érettek szellemileg. Ellenben hajlandóak megcsinálni mindazt, aminek véleményük szerint az lesz a hatása, hogy vezéregyéniséggé, irigyelt személlyé léphetnek elő a társaik szemében” – magyarázta a pszichiáter

A szakember hozzáfűzte, hogy nagyon könnyű átlépni azt a jelképes pallót, ami még a normális és az abnormális reagálás között van, akárcsak a cigaretta esetében, amikor rövid az átmenet a kipróbálás és a rászokás között. „Kipróbálja, mert tetszik neki, és mire észrevenné, hogy nyakig benne van, már késő” – magyarázta-

Dr. Veress Albert szerint, ha a játék még jobban elterjed, és emiatt több öngyilkos lesz, akkor ez nagyon kemény „rákfene” lesz a fiataloknál. A pszichiáter is a megelőzést sürgeti, és fokozott odafigyelést javasol.

A hatóságok is bekapcsolódnak

A Hargita Megyei Redőr-felügyelőség irányításával indult el Székelyföldön is a Stop joc! E viaţa ta! (Megálljt a játéknak! Ez a te életed!) elnevezésű kampány, amelyben két rendőrtiszt hölgy veszi ki a munka oroszlánrészét – tudtuk meg Gheorghe Filip rendőrségi szóvivőtől. Ők több iskolába is eljutottak már a megye különböző részein, ahol szintén a megelőzéssel, valamint a tudatosítással kapcsolatos tájékoztatóanyagokat osztottak szét.

A kampány látványosabb része várhatóan ezen a héten kezdődik. Ekkortól Hargita megye ismert személyiségek is eljárnak majd az iskolákba és inspiráló előadásokat tartanak, illetve szórólapokat is osztanak majd. Mivel a teljes program még nem ismert, a szóvivő nem osztott meg velünk több információt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?