A védőoltások európai hete: megelőzhető lett volna a kanyaró- és rózsahimlőjárvány

Megelőzhető lett volna a kanyaró- és rózsahimlőjárvány, ha nem csökken a beoltottsági ráta - derül ki a védőoltások európai hete kapcsán közzétett jelentésből. 

Az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közlemény leszögezi, hogy az Egészségügyi Világszervezet már korábban jelezte a kanyaró és rózsahimlő elleni beoltottság egyes európai régiókban tapasztalt hiányosságait, és jelenleg ezt tartja az egyik legsúlyosabb közegészségügyi kihívásnak. "Ezekben a térségekben a beoltottsági ráta csökkenése járványokhoz vezetett, amelyeket a szakértők szerint meg lehetett volna előzni" - olvasható a tájékoztatásban. 

Az Egészségügyi Világszervezet felhívja a figyelmet, hogy az 5 évesnél kisebb gyermekeknél halálos kimenetelűek is lehetnek azok a szövődmények, amelyek az oltással megelőzhető betegségek esetén léphetnek fel. 

Ugyanezen közlemény szerint a kanyaró a gyermekek elhalálozásának egyik fő oka: 2015-ben világszinten 134 200 esetben volt kiváltó oka a haláleseteknek. 

2000 és 2015 között az oltásoknak köszönhetően 20,3 millió gyermeket védtek meg világszerte a kanyarótól és annak szövődményeitől, Romániában viszont 2009-ben 90 százalékra, majd 2015-ben "drámaian" csökkent a beoltottsági ráta: 85,8 százalékos lett a RRO 1 és 67 százalékos a RRO 2 vakcinával való immunizáltsági arány - tájékoztat a közlemény. 

Az Oltás Európai Hetét 2005-ben kezdeményezték annak érdekében, hogy népszerűsítsék azon betegségek megelőzésére tett erőfeszítéseket, amelyeknek elejét lehet venni a vakcinák segítségével. Idén április 24-e és 30-a között kerül sor a figyelemfelkeltő rendezvények sorozatára. 

Kapcsolódók

Kimaradt?