Kerekes: a kormány rosszul számolta ki a nyugdíjemelést

A törvény által előírtnál kisebb mértékben emelte meg a kormány a nyugdíjakat – jelentette ki kedden a parlamentben Kerekes Károly képviselő, aki módosította volna a nyugdíjemelésről szóló sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvényt.

Az RMDSZ politikusa emlékeztetett arra, hogy a törvény előírása szerint a nyugdíjpont értéket évente növelni kell az infláció és az átlagbér növekedésének 50 százalékával. Az RMDSZ számításai szerint a nyugdíjpont értékének 784 lejnek kellene lennie, nem pedig 762,1 lejnek, ahogyan azt elfogadásra küldték. nyugdijasok

Törvénymódosító javaslat értelmében Kerekes, arra hívta fel a figyelmet, hogy kormány által előírt 4 százalékos nyugdíjpontemelés nem veszi figyelembe a 263/2010-es törvényt, mely a nyugdíjpontok 2013-as évre történő kiszámítását szabályozza.

„Az infláció 2012-ben 3, 33 százalék, ezt senki sem vitatja. Az eltérések az átlagbér emelkedésénél vannak, ugyanis az átlagbér növekedése 2012-ben januártól novemberig 151 lej volt.  Ez 7,5 százalékos emelkedés, amelynek az 50 százaléka 3,75 százalék. A két mutató összeadott értéke 7,08 százalék, ami 784 lejre értékre emeli a nyugdíjpont értékét” - vázolta számításának alapjait Kerekes.

A vitát követő szavazáson a kormányzó többség képviselői és szenátorai elvetették a nyugdíjpont újraszámolására vonatkozó módosítókat, és a munkaügyi minisztérium által javasolt formában őrizték meg a számolási módszert. Annak ellenére, hogy elutasították Kerekes képviselő módosító javaslatát, az RMDSZ képviselői megszavazták a kormány által javasolt 4 százalékos nyugdíjemelést, hiszen ez megszünteti nyugdíjak befagyasztását és megemeli a nyugdíjpont értékét.

Kimaradt?