Narancssárga hóriadó van, visszatért a tél Székelyföldre

Újabb narancssárga jelzésű hó- és viharriadót adtak ki a meteorológusok. A figyelmeztető előrejelzés érinti Székelyföldet is, ahol már szerdán délutántól téli útviszonyok között zajlott a közlekedés.

A riasztás szerda délután lépett érvénybe, csütörtök reggel kilencig tart, és a Keleti, illetve a Déli-Kárpátok mentén fekvő megyékre – köztük Hargita és Kovászna megyére – terjed ki. Csütörtök 18 órától a figyelmeztetés kiterjed a moldovai megyékre is.

Szerda délutántól az említett régiókban hegyvidéken havazásra és erős szélre lehet számítani. A szél helyenként 70-90 kilométeres óránkénti sebességgel fog fújni, a magaslatokon vastag hóréteg fog kialakulni. Az alacsonyabban fekvő területeken Erdélyben, Munténiában, Máramarosban és Oltána északi felében kiadós esők várhatók.

Csütörtök estétől Moldova legnagyobb részében, illetve Hargita, Kovászna, Brassó, Szeben, Dâmbovița, Prahova és Buzău megye magasan fekvő területein havazni fog. A szél helyenként 50-70 kilométeres óránkénti sebességgel fog fújni. Pénteken 14 óráig a keleti és a központi megyékben kiadós esőkre kell számítani.

Gondot okoz a  nyári gumi

A szerdai havazás miatt téli útviszonyok között lehet közlekedni Hargita megye hegyvidékén. A tavaszi hó főleg azoknak okoz gondot, akik már nyárira cserélték a téli gumikat. Adrian Pănescu, a prefektusi hivatal szóvivője szerint hó nehezíti a közlekedés a Gyergyószentmiklós- Gyilkos-tó  közötti szakaszon, a Bucsin-tető környékén, ahonnan hófúvást jelentettek, és a Maroshévíz - Borszék útvonalon.

Gheorghe Filip, a Hargita Megyei Rendőrkapitányság szóvivője szerint gondot okoz az, hogy egyes autóvezetők gumiabroncsaikat nyáriakra cserélték. A szóvivő azt tanácsolja, hogy akik levették a téli gumikat, várják meg a rossz idő elvonulását, mert máskülönben a hóban rekedhetnek.

„Nem az a célunk, hogy bírságoljunk, hanem az, hogy megelőzzük az emberek bajbakeveredését” - mondta a szóvivő, aki azt javasolja, hogy a sofőrök ne várjanak a rendőrök utasítására, hanem vegyék figyelembe a meteorológusok előrejelzéseit.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?