Húsvéti ellenőrzés: a tegnapi hús került a „friss” kolbászba Háromszéken

Büntettek, élelmiszert koboztak el és boltot zártak be a háromszéki élelmiszerbiztonsági hatóságok a húsvéti időszakban.

A Kovászna megyei állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője, Sikó Barabási Sándor arról tájékoztatta a Maszolt, hogy átfogó ellenőrző akciókkal próbálták megelőzni a húsvéti időszakban jellemzően megemelkedő élelmiszermérgezéseket. A háromszéki hatóságok az elmúlt egy hónapban a 1836 élelmiszergyártót és 352kereskedőt ellenőriztek. Emellett a rendőrséggel közösen a forgalomban 115 élelmiszerszállító járművet vizsgáltak meg.

A háromszéki főállatorvos elmondta, 11 büntetést osztottak összesen 6 720 lej értékben, 32 kilogrammnyi húst koboztak el, mivel a boltok nem tudták bizonyítani azok eredetét, és lefoglaltak 33,85 kilogramm fagyasztott pangasius filét, illetve 14,21 kilogramm nílusi süllőt, mert azok nem voltak megfelelően felcímkézve. Kisebb kihágások miatt 20 esetben írásbeli felszólítást adtak a vállalkozóknak. Súlyosabb vétségek miatt egy élelmiszerboltnak visszavonták, egy másiknak pedig felfüggesztették a működési engedélyét.

Sikó Barabási Sándor kirívó esetként említette, hogy egy hentesbolt tulajdonosa otthon disznót vágott, szalámit készített, és azt egy másik termék címkéjével árusította. Egy másik hentesüzlet ellenőrzése során kiderült, hogy a vállalkozó este beőrölte a kolbászba azt a húst, amit nap közben nem tudott eladni, így próbálta értékesíteni a terméket. Ez az eljárás is törvénysértő - mutatott rá a főállatorvos. Hozzátette: legtöbb esetben a címkék hiánya és a termékek eredetének nyomon követhetősége jelentett problémát, de előfordult, hogy a raktárban felhalmozott nagy árukészletet nem tárolták megfelelően hűtőben, hanem a földön, dobozokban voltak elhelyezve. Volt olyan hely is, amely nem rendelkezett élelmiszerbiztonsági engedéllyel, vagy élelmiszer tárolására és értékesítésre alkalmatlan volt a helyiség.

Kovászna megyében a húsvéti időszakban mintegy 30 000 bárányt áldoztak fel, ezek jelentős többségét háztájon vágták és fogyasztották. Háromszéken a két engedélyezett vágóhídon a húsvéti időszakban 3501 bárányt, 8 kecskegidát és 63 szarvasmarhát vágtak - összegezte a főállatorvos.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?