Báránymustrán voltunk Szatmáron – panaszkodnak az állattartók

Csalódottak a Szatmár megyei állattartók, mivel évről évre egyre kevesebb bárányt és gidát tudnak eladni a húsvét előtt. Mivel idén az ortodox és a katolikus egyház ünnepe egybeesik, sokan reménykedtek a nagy haszonban.

A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) idén is egyetlen mobil vágópontot engedélyezett Szatmárnémetiben a húsvét előtti időszakban, amelyet teljesen elleptek az árusok és a vásárlók. A megye több pontjáról érkező állattartók arra panaszkodtak, hogy az egyre nagyobb konkurencia és az egyre kevesebb vásárló nagyon lenyomta az árakat. Az élő hús kilogrammonként10-11 lejbe kerül, de akadt, aki már 9 lejért is árulta a bárány kilóját.

Ezzel szemben a vágópontok előtt hosszú sorok alakultak ki. A helyszínek lévő mészárosok 35 lejért dolgozzák fel a megvásárolt állatokat. Mivel ez az egyetlen hivatalosan engedélyezett mobil vágópont Szatmárnémetiben, olyanok is érkeztek a Lăcrimioarei utcai ócskapiachoz, akik nem a helyszínen vásárolták a bárányt.

A Szatmár megyei DSVSA sajtószóvivője Eugen Mureşan beszámolt arról, hogy a kijelölt vágóponton, amely megfelel az előírt higiéniai körülményeknek, az igazgatóság munkatársainak jelenlétében zajlanak a bárányvágások. Az állatorvosok ellenőrzik az összes eladásra szánt állat egészségügyi papírjait, illetve az onnan származó hústermékeket, amelyeket egy igazoló pecséttel is ellátnak.

Az eladásra szánt állatoknak rendelkezniük kell füljelzőkkel, emellett  a bárányokat szállító gépjárművek paraméterei és higiéniai körülményei is ellenőrzik. Amennyiben hiányosságokat fedeznek fel az igazgatóság munkatársai súlyos pénzbüntetést róhatnak ki az árusokra.

„Fontos, hogy a lakosok tudatos vásárlók legyenek, ezért már több alkalommal is felhívtuk a figyelmet arra, hogy minden ellenőrzött hústerméket pecséttel látunk el. A vágópontról származó húsokat kerek pecséttel jelölik, míg a kereskedelmi egységekben megvásárolható húsokat ovális pecséttel látják el, ezek szintén ellenőrzött termékek egészségügyi szempontból” – mondta a szóvivő.

A szakember felhívta a vevők figyelmét, hogy semmilyen esetben ne vásároljanak olyan kétes eredetű húst, amelyet nem láttak el pecséttel, mivel semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy az megfelelő lenne egészségügyi szempontból.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?