Legfelsőbb bíróság: jogosítvány nélkül is lehet traktort közutakon vezetni

Nem minősül bűncselekménynek a traktor jogosítvány nélküli vezetése, és a forgalomba be nem jegyzett traktor közutakon való vezetése sem - mondta ki szerdai döntésében a legfelsőbb bíróság.

Az ezzel kapcsolatos beadványt a Temesvári Ítélőtábla terjesztette a testület elé, miután a Dettai Bíróság felmentő ítéletet hozott egy férfi ügyében, aki ellen forgalomba be nem jegyzett traktor vezetése és traktor jogosítvány nélküli vezetése miatt emeltek vádat.

A táblabíróság kérte a legfelsőbb bíróságtól, tisztázza, hogy a mezőgazdasági vagy erdészeti célra használt traktor a gépjárművek kategóriájába sorolható-e. Arra is választ várt, hogy egy forgalomba be nem jegyzett traktor vezetése vagy traktor jogosítvány nélküli vezetése kimeríti-e a büntető törvénykönyv 334. és 335. cikkelye által tárgyalt bűncselekmények fogalmát.

A legfelsőbb bíróság szerdai döntése értelmében nem minősül bűncselekménynek a traktor jogosítvány nélküli vezetése, sem a forgalomba be nem jegyzett traktor közutakon való vezetése – írja az Agerpres.

A Btk. 334-es cikkelyének első bekezdése szerint a forgalomba be nem jegyzett gépjármű vagy villamos közutakon való vezetése egytől három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A 335-ös cikkely szerint a gépjárművek és villamosok jogosítvány nélküli vezetéséért egytől öt évig terjedő börtönbüntetés róható ki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?