Magyar Lóránd: véget kell vetni a cirkuszi állatkínzásnak

Az állatkerteket és menhelyeket szigorúan ellenőrzik, a cirkuszokban azonban elfogadhatatlan körülmények között tartják, illetve idomítják az állatokat, hívta fel a figyelmet Magyar Lóránd, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője.

„Folyamatosan számos panasz érkezik az állat- és természetvédő civil szervezetektől arról, hogy Romániában is szüntessük meg az állatok cirkuszi szerepeltetését, hiszen elfogadhatatlan körülmények között tartják, illetve idomítják őket. Románia néhány évvel ezelőtt komoly szigorításokat vezetett be az állattartással foglalkozó intézmények (állatkertek, menhelyek) működési szabályozásába, ott ahol vadakkal foglalkoztak. Ez alól azonban eddig a cirkuszok kivételt képeztek, holott nem tartották természetes körülmények között a vadállatokat. Jelenleg a képviselőház szakbizottságaiban egy erre vonatkozó törvény-tervezeten dolgozunk, amely betiltaná a vadállatok cirkuszi porondon történő szerepeltetését az országban” – hangsúlyozta Magyar Lóránd, a képviselőház mezőgazdasági ügyekkel foglalkozó bizottságának tagja.A szatmári törvényhozó rámutatott arra is, hogy a cirkuszi porond mögött kiképzett vadállatok veszélyesnek bizonyultak, és a cirkuszi állattartókat, bár törvény szabályozta, nem lehetett felelősségre vonni a vadállat által okozott károkért, illetve azok kiképzésében elkövetett erőszakos tettekért.

„A nemzetközi tendencia is azt mutatja, hogy a vadállatok cirkuszi szerepeltetését már több európai országban is betiltották, hiszen rettenetes körülmények között élnek ezek az élőlények. Szigorítani kell a törvényi előírásokon vadállatok idomítását illetően, remélhetőleg a parlament mielőbb napirendre tűzi és megszüntethetjük az e fajta állatkínzást”− taglalta a szatmári képviselő.Márk-Nagy János, az Erdélyi Kárpát Egyesület szatmári elnöke elmondta, hogy a természet- és az állatvédők álláspontja bár eltér egymástól, azt szeretnék, ha nem szerepeltetnének vadállatokat a cirkuszokban: „a természetvédők filozófiája az, hogy minden állat a saját, természetes környezetében éljen. Miközben sokan az ellen tiltakoznak, hogy ne gyilkolják meg a kóbor kutyákat, a vadállatokról mindenki megfeledkezik, pedig ők is élőlények”.

A törvénymódosítással kapcsolatban a szatmári EKE elnöke kifejtette, hogy számára érthetetlen miként nem figyeltek eddig a cirkuszokra, mert mindaddig, ameddig állatkertek zártak be, mert nem tudták teljesíteni az új rendeletben foglaltakat, addig ugyanebből a szemszögből nem vizsgálták meg a vadállatokkal vándorló társulatokat: „kínozzák az állatokat, embertelen körülmények között kénytelenek élni, mozgásukban korlátozzák azokat a fajokat, amelyeknek a mozgásigénye hatalmas. Ember ilyet nem szabadna tegyen” – mutatott rá Márk-Nagy János, majd kiemelte azt is, hogy nem elhanyagolható a kínzás mellett a természetvédelmet illető rész sem, hiszen ezeket az állatokat a természetből vonják el, még akkor is, ha vannak - illegálisan ugyan – tenyésztő helyek, úgy értékelte az ilyen tetteket, csak törvényi szigorításokkal lehet leállítani.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?