Fokozott a rendőri jelenlét Gyergyószentmiklóson a gyújtogatások után

Továbbra is a megszokottnál nagyobb számban lesznek jelen a rendőrök Gyergyószentmiklós közterületein, főként a romák által lakott városrészekben, illetve azokon a helyeken, ahol sok ember megfordul – tájékoztatta a Maszolt Nagy Zoltán polgármester, aki kedden egyeztetett erről a közbiztonságért felelős szervek képviselőivel.

Az intézkedés előzménye, hogy a múlt hét végén önbíráskodó gyújtogatások voltak Gyergyószentmiklóson. „A cél az, hogy a további atrocitásokat, és akár a retorziót a gyújtogatásban kárt szenvedett fél részéről megelőzzük. Olyan tárgyalássorozatot akarunk elindítani, amelynek a város közbiztonságáért felelős intézmények vezetői, a roma közösség képviselői, illetve az egyházi és szociális téren tevékenykedő szervezetek képviselői is a tagjai lesznek” – számolt be a fejleményekről a polgármester.

Nagy Zoltán ezeknél még fontosabbnak tartja, hogy a gyergyóiak részéről is képviselőket hívnának meg ezekre a tárgyalásokra. A fórum nem lesz nyilvános, mivel a véleményalkotáson túl fontosabb az a műhelymunka, amellyel tartós eredményeket szeretnének elérni – magyarázta.

A lakókat arra kérik, hogy konkrét megoldási javaslatokat fogalmazzanak meg, amelyet eljuttathatnak a polgármesteri hivatalhoz. Az ötleteket a szocialisiroda@gyergyoszentmiklos.ro e-mail címre várják. A javaslattételre a végső határidő április 7.

A városvezetés a hasznos javaslatokat tevő személyeket hívná majd meg tárgyalni, nekik lesz tehát lehetőségük a lakosságot képviselni. Ezáltal azt szeretnék elérni, hogy ne csak a különböző véleményeket ütköztessék, hanem tudjanak konkrét javaslatokkal dolgozni.

Ezeket is figyelembe véve kezdődik meg jövő héten a már említett tárgyalássorozat, amelyet a polgármester inkább műhelymunkának nevez.  „Nagyon komplex a probléma, éppen ezért azt látom, hogy összetett módon is kell kezelnünk. Nem elég csak a felszínt kezelni, hanem a tünetekkel kell foglalkozni” – jegyezte meg a polgármester.

Tüntetni fognak a gyergyóiak

A városvezető megerősítette, hogy a járőrözéseknek köszönhetően láthatóan csökkent a kéregető romák jelenléte a városban. Azonban úgy látja, hogy ez csak átmeneti állapot, éppen ezért tartja fontosnak a téma átfogó vizsgálatát az összes fél bevonásával.

„Mi mint polgármesteri hivatal leginkább közvetítői szerepet tudunk vállalni a felek között, hiszen eddig tart a mi hatáskörünk. Továbbra is a közbiztonságért felelős szervek, a rendőrség és csendőrség dolga a rend fenntartása” – mondta Nagy Zoltán.

A polgármestertől azt is megtudtuk, hogy szerdán engedélyt adtak egy csütörtöki demonstráció megtartására. A kérvényt a lakók nevében a Gyergyószentmiklósi Polgárőrség és az ARBOR Vállalkozók Szövetsége nyújtotta be. A kezdeményezők nem valami ellen, hanem a gyergyói közbiztonságért vonulnak utcára délután 5 órától a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ előtti téren.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?