Figyelmeztették a lakosságot az Aranyos folyó szennyezettségére

Sem fogyasztásra, sem tisztálkodásra nem alkalmas az Aranyos vize – hívta fel a figyelmet a sürgősségi helyzetekért felelős Fehér megyei bizottság, miután hétfő este zaggyal szennyeződött az Erdélyi-érchegységbeli folyó.

Egy műszaki meghibásodás nyomán hozzávetőlegesen 6 000 köbméter zagy folyt az abrudbányai Cupru Min bányavállalat Sesely-völgyi ülepítőjéből az Aranyos folyóba. Amint észlelték a problémát, a Cupru Min leállította a tevékenységet, és munkagépekkel próbálták megakadályozni a zagy további kiömlését - olvasható bizottság közleményében.

Ez kitér arra is, hogy a vízgazdálkodási igazgatóság, a környezetvédelmi őrség és a katasztrófavédelmi felügyelőség illetékesei még hétfő este kiszálltak a helyszínre, mintát vettek a folyó vizéből, majd elrendelték az érintett terület megtisztítását, illetve a lakosság figyelmeztetését. A folyó vize sem emberi, sem állati fogyasztásra, sem tisztálkodásra nem alkalmas - olvashtaó a bizottság felhívásában.

A Cupru Min társaság szóvivője szerint azonnal észlelték a balesetet, és jelentős erőfeszítéseket tettek a kiömlő iszap megfékezésére. A társaság egy egész sor erőgépet vitt a helyszínre, amelyekkel több mint 2500 köbméter kőből készítettek rögtönzött gátakat az iszap útjába. 

Dănuț  Emil Halalai - aki éppen keddig vezette a környezetvédelmi őrséget, és a nap folyamán Fehér megye prefektusi tisztségébe iktatták be - az Agerpres hírügynökségnek elmondta, szerda reggelre válságtanácskozásra hívta össze az érintett intézmények képviselőit. A prefektus úgy tudta, hogy nem észleltek halpusztulást az Aranyos folyóban.

Hozzátette: ez annak is köszönhető, hogy Román Vizek társaság nagy mennyiségű vizet engedett a Topánfalva (Campeni) fölötti víztározóból az Aranyosba, és ezzel felhígította a szennyezést. A prefektus szerint a Cupru Min társaság jelentős bírságra számíthat a történtek után, de az sem kizárt, hogy bűnügyi feljelentést tesznek a bányavállalat ellen. 

Az Erdélyi-érchegységben, Verespatak szomszédságában lévő egykori Szászavinc helyén ma már több mint százharminc hektáros kénsavas iszappal feltelt zagytározó található, amelyből csak az elpusztult falu ortodox templomának tornya emelkedik ki. Románia legnagyobb zagytározójában a rézbányászattal foglalkozó Cupru Min társaság tárolja azokat az anyagokat, amelyek a Veresvölgyön kibányászott ércből a színes fémek kiválasztása után hátra maradnak. Az iszappal feltelt mesterséges tóban a szennyezett víz savasságát mész adagolásával próbálják semlegesíteni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?