Növekedik a migrációs nyomás a nyugati határszakaszon

A magyarországi jogi határzár bevezetésével egyre inkább Romániára nehezedik a Szerbia felől érkező migrációs nyomás.

A Temes és Krassó-Szörény megyei határszakaszokon szinte naponta fogják el a közel- és közép-ázsiai illegális határátlépőket: április elseje óta 97-en, az elmúlt egy héten több mint 150-en próbáltak átjutni a határon – derül ki a határrendészet közzétett adatok összesítéséből. Ez azoknak a száma, akiket elkaptak.

Arad megyén keresztül is egyre többen próbálnak Magyarországra – s ezáltal a schengeni térségbe – jutni. A múlt pénteken a Nagylak–Csanádpalota határátkelőnnél 19 szír és iraki állampolgárt találtak egy bolgár kamionban, s az elmúlt 24 órában is két esetben fogtak el bevándorlókat. A határrendészet Arad megyei parancsnokságának közleménye szerint hétfő reggel háromnegyed kilenc körül ugyancsak az autópálya-határátkelő környékén, a zöldhatártól 500 méterre öt férfire lettek figyelmesek a határőrök; gyalogosan, a sztráda mellett haladva próbáltak átjuni Magyarországra. A 20 és 57 év közötti férfiakról kiderült, hogy szír és palesztin állampolgárok, Romániában pedig menedékkérőként tartják nyilván őket, de igazából egy schengeni országba akartak jutni, csakhogy nem rendelkeztek vízummal, ezért próbáltak átszökni.

Kedden hajnali négy óra előtt a régi nagylaki határátkelőhely közelében egy három felnőttből és hat kiskorúból álló csoportot „kapcsoltak le” a határőrök 200 méterre a magyar határtól. A 15 és 33 évesekből álló menekültek iraki és iráni származásúak, és bevallásuk szerint Nagylakig taxival utaztak.

Mindannyiuk ellen tiltott határátlépés vádjával indítottak eljárást a román hatóságok. Mihaela Leș, a határrendészet sajtószóvivője érdeklődésünkre elmondta, hogy a bevándorlókat 24 órán keresztül tartják őrizetben a határrendészet székhelyén, majd a kihallgatás után átadják őket a román bevándorlási és menekültügyi hivatalnak, az dönt az elhelyezésükről. Az Arad melletti újpanádi (Horia) ideiglenes menekültszállón csak azok tartózkodnak, akiket rövidesen kiutasítanak az országból – tette hozzá a szóvivő.

 

Kimaradt?