CEU-ügy: nyílt levelet küldött Orbán Viktornak száz erdélyi értelmiségi

"Nekünk létfontosságú érdekünk, hogy benne maradjunk a nemzetközi tudományos vérkeringésben, amelynek fontos központja a budapesti székhelyű Közép-Európai Egyetem (CEU)" – olvasható abban a nyílt levélben, amelyet Balog Zoltán miniszternek és Orbán Viktor kormányfőnek küldött száz erdélyi értelmiségi.

Az aláírók – egyetemi oktatók, kutatók, újságírók – azt kérik a címzettektől, hogy vizsgálják felül és vonják vissza azt a törvénymódosítási javaslatot, amely ellehetetlenítené a CEU működését. Emlékeztetnek arra, hogy előző évszázadokban számos fiatal diák megfordult nyugati egyetemeken, és tért haza Erdélybe tudásban, lélekben gazdagodva.

Ezek a fiatalok jelentős mértékben hozzájárultak a magyar tudományosság fellendüléséhez, de az erdélyiség, illetve az erdélyi magyar közösség nemzeti identitásának megőrzéséhez, megmaradásához is. „Az 1990-es rendszerváltást követő időkben a Közép-Európai Egyetemről hazatérő fiataljaink hasonló értéket képviselnek az erdélyi magyar társadalomban" - olvasható a nyílt levélben.

A levelet többek között Bakk Miklós politológus, a Sapientia EMTE tanára, a csíkszeredai születésű Barabási Albert-László hálózatkutató, Egyed Emese, a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) egyetemi tanára, Kiss Tamás szociológus, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet kutatója, Salat Levente politológus, a BBTE tanára, Szilágyi N. Sándor nyelvész, a BBTE nyugalmazott tanára írta alá.

Mint írtuk, vasárnap délután Kolozsváron több tucatnyain fejezték ki szolidaritásukat a Közép-európai Egyetem mellett. A magyar főkonzulátus épülete előtt gyülekezők papírlapokra írták fel álláspontjukat arról, hogy a magyar kormány ellehetetlenítené az egyik Soros-alapítvány által működtetett CEU-t.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?