Új feltételekhez kötné a jogosítvány megszerzését egy PSD-s képviselő

Az elsősegélynyújtás elsajátítása legyen feltétele a gépjárművezetői jogosítvány megszerzésének – javasolja törvénymódosító tervezetében egy szociáldemokrata képviselő.

A polgári foglalkozását tekintve orvos Tudor Ciuhodaru szerint jelentősen csökkenne a halállal végződő autóbalesetek száma, ha a jogszabályt elfogadná a parlament, mert a gyors helyszíni beavatkozással életek menthetők.

A képviselő ezért azt javasolja, hogy az autósiskolák tanoncai kötelező módon végezzenek el egy elsősegélynyújtási tanfolyamot, és az elsajátított ismeretekből vizsgázzanak. A sikeres vizsga a gépjárművezetői jogosítvány megszerzésének feltétele lesz. A tanfolyamok megszervezése az egészségügyi minisztérium és a belügyminisztérium feladata lenne.

Tudor Ciuhodaru a ziare.com portálnak elmondta, hogy súlyos sérüléssel járó balesetek több mint felében a halál már az első percekben beáll.  „Sokszor tehát az első perceken múlik minden. És tekintettel arra, hogy a balesetek 80 százaléka lakott területeken kívül következik be, a mentősök nem tudnak idejében a helyszínre érkezni” – magyarázta.

A politikus hangsúlyozta, tervezete nem tenné kötelezővé az elsősegélynyújtást, a beavatkozást a baleset helyszínén tartózkodó személyek lelkiismeretére bízná. Ugyanakkor szerinte nem áll fenn az a veszély, hogy az elsősegélynyújtás súlyosbítson a sérült állapotán, ha ezt szakszerűen végzik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?