Nagyon sokan állítják, hogy hozzátartozójuk került a cigarettásdobozokra

Több mint hatvanan reklamáltak már az Európai Bizottságnál a cigarettásdobozokra elhelyezett elrettentő fotók egyike miatt. Mindegyik panaszos azt állította, hogy egy beteg hozzátartójuk látható a képen. A Bizottság szerint a reklamációk alaptalanok.

Mint korábban írtuk, egy vajdahunyadi család is azt állítja, hogy a kórházi ágyon fekvő férfi egy időközben elhunyt hozzátartozójuk. Ügyvédjük az economica.net-nek azt nyilatkozta: kártérítési pert is fontolgatnak, mert tűrhetetlennek tartják, hogy a dohányforgalmazók az engedélyük nélkül használják a fotót.

A szóban forgó fénykép Romániában a JTI által forgalmazott cigarettásdobozokra került fel. A társaság kommunikációs igazgatója, Gilda Lazăr a portálnak elmondta: a felvétel abban a fotóadatbázisban szerepelt, amelyet az egészségügyi minisztérium a 2014-es uniós direktíva mellékleteként tavaly a dohányforgalmazók rendelkezésére bocsátott. Ezt a fotótárat Brüsszelben állították össze.

Az economica.net megkereste az ügyben az Európai Bizottság sajtóirodáját, és azt a választ kapták, hogy a kórházi ágyon fekvő férfiről készült fénykép egészen biztosan nem a vajdahunyadi férfié. A brüsszeli tájékoztatatás szerint már több mint hatvanan reklamáltak a fotó miatt. Mindegyik panaszos azt állította, hogy egy beteg hozzátartójuk látható a képen.

Ezek a reklamációk azonban alaptalanok. „Adatvédelmi okokból nem közölhetjük, hogy ki látható a szóban forgó képen. Az viszont bizonyos, hogy a EU területén forgalmazott cigarettásdobozokra elhelyezett fotók szereplőinek mindegyike írásos beleegyezését adta a felvétel használatához” – olvasható az Európai Bizottság válaszában.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?