Kerékpárút épülhet Székelyudvarhely és Székelykeresztúr között

A két város közötti 137-es számú megyeiút-szakasz lehetne Hargita megye első, településeken kívül is járható bicikliútja.

Hargita Megye Tanácsa európai uniós pályázatból újítaná fel a 137-es utat, ezzel egy időben épülne meg a bicikliút is, amelyre nagy szükség van, ugyanis Udvarhely és Felsőboldogfalva között nincs tömegközlekedés. A megyei tanács szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében az áll, ha az intézmény nem nyer pályázatot, a terveket a jövő évi költségvetésből, önerőből valósítanák meg.

Kedden Borboly Csaba megyeitanács-elnök Sándor József, felsőboldogfalvi és Gálfi Árpád, székelyudvarhelyi polgármesterrel találkozott. A megbeszélésen néhány udvarhelyszéki biciklis is jelen volt.

Kiderült, hogy a helységekben, ahol áthaladna az út, jó a helyzet a bicikliút tervezett nyomvonalának tulajdonviszonyát illetően: egy méter széles kerékpárútnak, valamint 75 centiméter széles járdának is jutna hely. A tervek most készülnek, amint a megbízott cég elkészül az első változattal, konzultálnak róla az érintett települések lakóival is.

Az iskolába kerékpárral járni akaró gyermekek nagy számban vettek részt a találkozón, de a két város között nemcsak ők, hanem a munkába járó felnőttek számára is hasznos lenne az új kerékpárút – hangzott el. A helyiek elmondása szerint sok kerékpáros közlekedik a két település között, ezért nagy az igény a bicikliútra.

A két polgármester részéről is pozitív a hozzáállás, így hamarosan a megyei tanáccsal közösen elkezdődnek a további egyeztetések a tervek elkészítéséhez. Mint elhangzott, a jelenlegi megyei utak mentén nincs mindenhol lehetőség kerékpársávok kialakítására. Borboly Csaba ezzel kapcsolatban jelezte, meg kell vizsgálni, hol mutatkozik igény biciklisávok kialakítására, és erre hol megfelelőek a terepviszonyok, valamint a megyei utak szélessége.

Kapcsolódók

Kimaradt?