Csemeteültetési rekorddal kísérleteztek, Udvarhelyszék is csatlakozott

Csemeteültetési rekorddal kísérleteztek hét végén az erdők országos napja alkalmából - tájékoztat a Zetelaka Erdőrendészeti Hivatal, amely szintén részt vett az akcióban. 

A zetelaki hivatal segítségével három helyszínen mintegy 5050 csemetét sikerült elültetni Udvarhelyszéken, 18 erdészeti személyzet, 30 civil és a Marin Preda székelyudvarhelyi elméleti líceum 16 diákjának közreműködésével. A Homoródi Erdészeti Hivatal két helyszínen mintegy 4900 csemetét ültetett el 34 erdészeti személyzet és 30 civil részvételével. A Székelyudverhelyi Magánerdészet 8 helyszínen 10500 csemetét ültetett,  15 erdész és 85 civil segítségével. 

Romániában március 25. az erdők országos napja. Ez alkalomból a Brassói székhelyű Az erdők barátai civil szervezet az Erdőőrséggel (GF), a Román Erdőgazdálkodók Szövetségével (AP) a Román Állami Erdőgazdasággal (RNP), valamint a környezetvédelmi minisztériummal partnerségben pénteken nagyszabású erdőültetési kampányt bonyolított le, melynek céljai között szerepel az országos faültetési rekord megdöntése. Tavaly egy nap alatt 1 millió csemetét plántáltak, a cél most 1,2 millió csemete elültetése. 

Március 15. és április 15. között zajlik a hazai erdőgazdálkodásban az erdőtelepítések és csemeteültetési kampányok java. Míg a tölgyes régióban az erdő megújítása már március elején elkezdődik, addig a hegyvidéki lucfenyvesekben ez egész május elejéig elhúzódhat. Ennek az eseménynek az apropóján már a 2008-ban megalkotott erdőtörvény is arra bátorítja az erdészeket, hogy ebben a periódusban fordítsanak figyelmet az erdők közjóléti szerepére, valamint fektessenek hangsúlyt az erdei iskola, ökológiai nevelés, felvilágosítás és közönségkapcsolatokra egyaránt. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?