Búvárokat és víz alatti idegenvezetőket képeznek Háromszéken

Búvárkodni tanítja a háromszékieket a Víz Alatti Kutatások Központja. A Székelyföldön nem hagyományos, de jól fizető szakmát, a búvárkodást főként azoknak a fiataloknak vagy felnőtteknek ajánlják, akik szeretnék munkaadójuk költségén a világ valamely exotikus helyén, víz alatti idegenvezetőként dolgozni, vagy akik szabadidejükben, nyaraláskor szeretnének búvárkodni, mondta a Maszolnak Szabó Jenő. 

A világhírű háromszéki búvártól, a NAUI búvárszervezet romániai képviselőjétől megtudtuk, hogy fia, Kolos már kiskorában elkezdett búvárkodni, jelenleg ő is oktatóként dolgozik, és mint minden fiatal, szeretne utazni a nagyvilágban. Ehhez azonban sok pénz kell, viszont egy nemzetközi búvárengedély birtokában lehetősége munkát kapni valamely búvárparadicsomban – Egyiptomban, Ausztráliában, a Maldív-szigeteken – úgy, hogy a repülőjegyet, szállást és étkeztetést is az ottani munkaadó fizesse.

Szabó Jenő emlékeztetett, már korábban is szerveztek búvár-tanfolyamokat, viszont most indítanak egy olyan oktató programot, amely már minden érdeklődő számára kifizethető, sőt a tanfolyam gyakorlati része le is dolgozható a dálnoki My Lake nevű búvártóban, amely Európa egyetlen kimondottan búvárkodási céllal létrehozott mesterséges tava.

„Mi nem csak munkát, hanem utazásokat is tudunk biztosítani, mely során a romániai átlagkereslet fölötti fizetés garantált. A résztvevő nemzetközi búvárengedélyre tehet szert, ami által a világon bárhol víz alatti idegenvezetőként dolgozhat”, mutatott rá Szabó Jenő. A Sepsiszentgyörgyön induló tanfolyamért részletekben, havonta legtöbb 200 lejt kell fizetni, és a gyakorlati órákat le is dolgozhatják, így ez már elérhetővé válik a kispénzű egyetemisták számára is.

Hasonló programot nemrégiben beindítottak már Brassóban, és ott már mintegy 20-an tanulnak búvárkodni. A Háromszéken is hamarosan induló képzés elméleti részét Sepsiszentgyörgyön tartják, illetve a helyi uszodában sajátíthatják el a merülés alapjait, majd a gyakorlati részt a dálnoki búvártóban sajátíthatják el.

A háromszéki búvároktató szerint a Sepsiszentgyörgyön induló búvároktatási programban való részvételhez a legalacsonyabb korhatár tíz év, de főként fiatalokat és felnőtteket várnak. Az érdeklődők között vannak olyan felnőttek, akik gyerekeikkel közösen iratkoztak be a képzésre, hogy egy élménydús apa-fia vagy apa-lánya programban vehessenek részt.

Szabó Jenő és fia Kolos csütörtökön 18 órától a sepsiszentgyörgyi Vállalkozói Inkubátorházban tartanak vetített képes előadást a búvárkodásról és az érdeklődőknek bemutatják a képzési programjukat.

A kolozsvári születésű, de évek óta Háromszéken élő Szabó Jenő búvárral néhány éve a Discovery Channel is forgatott dokumentumfilmet. A nemzetközi szinten ismert búvár többek között részt vett Callatis elveszett városának feltárásában, de a híres Jacques Ives Cousteau kapitány is felkérte, hogy vegyen részt az egyik expedíciójában. Szabó Jenő vezetett expedíciókat, képzett búvárokat és búvár oktatókat, írt tankönyvet, tanított siketnémákat víz alatt beszélni, ipari búvárkodással is foglalkozik. Szabó Jenő a háromszéki Dálnokon egyedülálló búvárlétesítményt hozott létre, hiszen Európában vannak búvárkodásra alkalmas medencék, de mesterséges tavat kimondottan ilyen célból nem készítettek. Az ezer négyzetméteres, kilenc méter mély tóban halak úsznak, és vízi növények élnek, így az abban való merülés látványos.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?