FRISSÍTVE: Száznegyven vonat - közöttük a Korona - állt le a vasutassztrájk miatt


-A A+

FRISSÍTVE: Három vonat, köztük a Korona vesztegel Hargita megyei vasútállomásokon a Román Vasúttársaság (CFR) dolgozóinak spontán sztrájkja miatt. 

Cosmin Sorin Micloş szakszervezeti vezető az Agerpres hírügynökségnek úgy nyilatkozott: a vasúti dolgozók bementek dolgozni, aláírták a jelenléti ívet, de megtagadták a munkát, tiltakozásul amiatt, hogy nincs kollektív munkaszerződésük és nagyok az eltérések a bérek között. 

A szakszervezet képviselője szerint három szerelvény vesztegel Hargita megyében, közülük az egyik a Korona, amely Csíkszentdomokos közelében állt meg. Egy vonat Csíkszentkirálynál, egy pedig Tusnádon vesztegel a sztrájk miatt. 

FRISSÍTÉS: Brassó megyében 39 szerelvény vesztegelt szerda reggel a vasúti dolgozók spontán sztrájkja miatt. 

Ioan Pintea, a CFR brassói regionális igazgatóságának vezetője az Agerpres hírügynökségnek úgy nyilatkozott, reggel telefonon tanácskozott a CFR vezérigazgatójával, valamint a szállítási miniszterrel. "Felszólítottuk az alkalmazottakat, hogy álljanak munkába, és remélhetőleg ez a legrövidebb időn belül megtörténik" - tette hozzá Pintea. 

Ioan Buzatu szakszervezeti vezető arról tájékoztatta a hírügynökséget, hogy a sztrájkot a Facebookon szervezték meg. 

Hunyad megyében 11 szerelvény állt le a spontán vasutassztrájk miatt, közülük két személyszállító és három teherszállító Piskin. Déváról nem indult el a bukaresti gyors. 

Valentin Glăvu, a sztrájkoló vasúti dolgozók egyike úgy nyilatkozott: elégedetlenségüket az váltotta ki, hogy nagyon alacsony a fizetésük, miközben nehéz munkakörülmények között dolgoznak. "Ugyanakkor megyünk nyugdíjba, mint a borbélyok - 65 évesen - noha számos veszélynek vagyunk kitéve. Sokat ígértek nekünk, de egyik sem hozott eredményt" - sorolta a tiltakozó vasutas. 

A sztrájkolók azt is nehezményezik, hogy az alacsony bérek miatt a fiatalokat nem vonzza a vasutas szakma, ezért ebben az ágazatban nagyon elöregedett a munkaerő. 

FRISSÍTÉS 1: Nyírábrányban és Biharkeresztesen újraindult a nemzetközi vonatközlekedés szerdán, miután a kolozsvári vasút-igazgatóság lemondta a munkabeszüntetést - tájékoztatta a Mávinform sajtóügyeletese az MTI-t.

Kavalecz Imre közölte: a Hargita IC Brassó felé, valamint az Ady Endre IC Kolozsvár felé háromórás késéssel közlekedik.

Kürtösön, Érmihályfalván és Nagyszalontán át továbbra is szünetel a nemzetközi forgalom Magyarország felé.

FRISSÍTÉS 2: Három vasúti régióban - Kolozsvár, Craiova és Iaşi központtal - befejeződött a vasutasok spontán sztrájkja, de 114 szerelvény továbbra is az állomásokon vesztegel - jelentette Oana Brânzan, a Román Vasúttársaság (CFR) szóvivője. 

A vasúti alkalmazottak szerda reggel kirobbant spontán sztrájkja mintegy 140 vonatjárat leállását vonta maga után. Az ország nyolc vasúti régiója közül hétben leálltak a vonatok, kivételt a Konstanca központú régió képez - tájékoztatott a Román Vasúttársaság (CFR). Jelenleg a Bukarest központú régióban 13, a brassóiban 39, a temesváriban 23, a galaciban 38 vonat vesztegel. A Bécs-Bukarest járat (Dacia IR 1347) Piskin állt meg. 

11:15-kor a fővárosi Északi pályaudvaron 180 perces késése volt a Ploieşti-ről érkező IR 1554-es számú járatnak, 210 perces késése a Galacra induló IR 1573-as járatnak. A vasúttársaság személyszállító részlege közölte, visszaadják az utasoknak a jegy ellenértékét, amennyiben lemondanak az utazásról. 

A társaság vezetősége arra kéri az utasokat, hogy indulás előtt tájékozódjanak a vonatok érkezési és indulási idejéről, mivel jelentős késésekkel lehet számolni. 

A vasúttársaság közleménye szerint a vezetőség már tárgyalásokat folytat a szakszervezeti vezetőkkel a 2017-2018-as időszakra vonatkozó kollektív munkaszerződéssel kapcsolatban, amelynek értelmében 22,5 százalékos béremelésre számíthatnak a vasúti alkalmazottak. 
EZT OLVASTA MÁR?

X